Dostupni linkovi

Uviđaj na mestu ubistva premijera Đinđića


Nešto pre deset časova u pratnji desetak policijskih džipova i dve marice, u dvorište Vlade Srbije dovezeni su prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović koga optužnica tereti da je pucao na premijera Srbije Zorana Đinđića, i takođe okrivljeni Dušan Krsmanović. U tom trenutku saobraćaj u ulici Kneza Miloša bio je zaustavljen, a tokom gotovo pet sati koliko je uviđaj potrajao zgradi Vlade nije bilo moguće prići. Uviđaj je inače podrazumevao merenje razdaljine od ulaza broj 5 u dvorište Vlade gde je Zoran Đinđić ubijen do zgrade u Gepratovoj iz koje je prema optužnici pucano na premijera, takođe i do zgrade broj 9 u Nemanjinoj ulici, kao i do zgrade u Birčaninovoj ulici.

Inače, uviđaj je naredio predsednik sudskog veća Marko Kljajević na zahtev advokata odbrane i optuženih kako bi veštacima Instituta iz Visbadena bili poslati i rezultati ovih merenja. Pravni zastupnik prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije, advokat Slobodan Milivojević, imao je primedbe na uređaj kojim su merene razdaljine budući da je, kako je rekao, zastareo i ne može da pokaže sve elemente, odnosno i uglove merenja, već samo rastojanja. Advokati okrivljenih najavljuju da će tražiti rekonstrukciju kompletnog događaja, a Ulemekov branilac Milivojević o učešcu samih optuženih na današnjem uviđaju kaže:

“Oni su dovedeni, imali su lisice, onog trnutka kada je počeo uviđaj po naredbi predsednika veća njima su skinute lisice jer, naravno, tako Zakon o krivičnom postupku nalaže. Sva trojica optuženih i Ulemek i Zvezdan Jovanović i Dušan Krsmanović bili su prisutni sve vreme u uviđajnim radnjima i merenjima i davali su i svoje sugestije i svoje primedbe.”

S druge strane, advokat porodice Đinđić Rajko Danilović, koji je prisustvovao delu uviđaja kaže da se radilo o rutinskoj proceduri u okviru sudskog postupka:

“Ništa naročito, normalna, redovna radnja. Dok sam ja bio prisutan Legija, Zvezdan i Krsmanović su bili u posebnim vozilima čuvani do pokazivanja mesta odakle je pucano ili eventualno moglo biti pucano. Ono što sam ja zapazio to je da je mesto ili zgrada gde su oni pokušali da montiraju neko, da kažemo, mesto odakle bi pucali udaljeno oko 350 metara od mesta događaja, dok zgrada ili prozor zgrade sa koga su pucali oko 120 do 130 metara.”

Istovremeno, kriminolog Bogoljib Milosavljević smatra da merenja koja su izvršena mogu biti značajna za utvrđivanje važnih činjenica za sudski postupak:

“Što se više tokom uviđaja tvrde preciznosti kao što su razdaljina između mesta odakle je verovano ispaljen projektil i mesta gde se nalazio ubijeni premijer. Sve su to dakle momenti koji služe da se jasnije rasvetli događaji i okolnosti pod kojima se ono odigralo.”

Naposletku čujmo i razmišljanja nekih od građana Beograda koji su ispred zgrade Vlade Srbije posmatrali čitav događaj:

“Mislim da treba da se utvrdi istina bez obzira koliko ona bila bolna odnosno treba da se zna ko je ubio premijera.”

“Pa, ono, radoznalost šta se dešava.”

“Ja samo mislim to da su tako Đinđića čuvali kao što sad čuvaju ovu dvojicu on bi bio živ i bio bi predsednik. A vidi šta je sada čuvara, vidite, pustili ga mangupima da ga gađaju...."
XS
SM
MD
LG