Dostupni linkovi

Određen sastav delegacije za pregovore


Pregovarački tim Prištine odredio je delegaciju koja će, 20. februara u Beču, sa delegacijom Srbije razgovarati o decentralizaciji vlasti na Kosovu. Kosovsku delegaciju će predvoditi ministar za lokalnu upravu, Ljutfi Haziri i generalni sekretar Demokratske partije Kosova, Jakup Krasnici. Portparol predsednika Kosova Muhamet Hamiti izjavio je da će delegaciju činiti predstavnici vlasti i opozicije:

“Pregovarački tim Prištine usvojio je sastav delegacije Kosova koja će učestvovati na sastanku u Beču i konačan tekst dokumenta o decentralizaciji.”

U delegaciji će, pored Hazirija i Krasnicija, biti i koordinator radnih grupa za pregovore, Bljerim Salja, politički savetnik predsednika Kosova, Skender Hiseni, poslanik Skupštine Kosova iz DPK, Enver Hodzaj, potpredsednik Reformističke partije ORA, Iljber Hisa i ministar zdravlja, Sadik Idriz, kao predstavnik nealbanskih političkih partija. Razgovorima o decentralizaciji počinju pregovori o konačnom statusu Kosova. Prestavnici Prištine i Beograda će na sastanku, koji se održava na poziv specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za status Martija Ahtisarija, izneti svoje predloge o reformi lokalne vlasti. Stav zvanične Prištine je da se decentralizacija ne može zasnivati na etničkim principima niti bilo kakvim podelama. Predviđa se prenos ovlasćenja sa centralnog na lokalni nivo i formiranje novih opština, među kojima će biti i one sa srpskom većinom.
XS
SM
MD
LG