Dostupni linkovi

Finalni razgovori o ustavnim promjenama


Sljedeće sedmice lideri osam političkih partija u BiH, kako se očekuje, održat će finalne razgovore o ustavnim promjenama, najavio je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić. Tihić kaže da je proteklih dana, iza zatvorenih vrata, razgovarao sa predsjednicima političkih stranaka, pojedinim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se usaglasila preostala sporna pitanja i došlo do konačnog sporazuma:

“Ja očekujem da bi najkasnije sljedeće sedmice trebalo da se završe razgovori, ako želimo da prijedlog pustimo u ustavnu proceduru i završimo do 31. marta. I ove sedmice obavljaju se neki razgovori, ali onaj finalni sastanak svih osam lidera, gdje bi se eventualno usvojio taj jedan paket ustavnih promjena, koje obuhvataju Predsjedništvo, Vladu, Paralament, Zastupnički dom i Dom naroda i kompetencije države i ljudska prava i slobode, a to je velikih, važnih pet oblasti - mislim da bismo to trebali završiti do kraja sljedeće sedmice.”

Tihić je potvrdio da je razgovarao sa liderima većine političkih stranaka, među kojima su Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Safet Halilović, Dragan Čović, te američkim ambasadorom Daglasom Meklhejnijem. Predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija ističe kako će se narednih dana vidjeti da li postoji politička spremnost da se već dogovoreno pretvori u neku vrstu amandmana:

“Da vidimo da li se može doći do nekog cjelovitog, konzistentnog skupa amandmana koji će, prije svega, ojačati institucije države, definirati ustavno predsjedništvo kao titularnog šefa države, odnosno predsjednika koji ima ovlasti koje su protokolarnog karaktera, vijeće ministara koje bi praktično preuzelo ingerencije današnjeg predsjedništva u najvećoj mjeri - da bude vlada u svakom smislu te riječi, onaj dogovor o predstavničkom domu naroda, odnosno domu naroda koji se bavi samo vitalnim nacionalnim interesima, da to pretočimo u amandmane - ukoliko se napravi dodatni napor od strane ljudi koji su prihvatili ovo pred Kondolizom Rajs, američkim državnim sekretarom, da ćemo nešto napraviti. Mislim da treba imati i dovoljno hrabrosti i političke mudrosti da se ova zemlja ne baci nazad još nekoliko godina.”

U Srpskoj demokratskoj stranci ističu da su o eventualnom nastavku razgovora o ustavnim promjenama saznali iz medija, te da ih na nove razgovore niko nije zvao. Potpredsjednik stranke Mladen Bosić kaže:

“Prije svega, nas niko nije kontaktirao sa prijedlogom da nastavimo pregovore, odnosno smatramo da ukoliko ima novih momenata oko čega bi vrijedilo razgovarati, mi smo uvijek na raspolaganju. Međutim, nismo čuli ni sa jedne strane da ima nekih novih prijedloga oko onih pregovora koji su neuspješno ranije završeni. Iz štampe saznajemo da se vode neki neformalni razgovori, ali SDS u tome ne učestvuje.”

Na pitanje da li će se vratiti za pregovarački sto kada poziv dobiju, Bosić odgovara:

“Prije svega, ne vidimo nikakvu svrhu da se opet sastajemo i da ponovimo stavove koji su ranije već satima i satima raspravljani. Ukoliko neka od strana u razgovoru ima neki prijedlog za novo rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo za nas, onda što da ne. Međutim, ja ne vidim da se to dešava u tom smislu.”

Član pregovaračkog tima iz Hrvatske demokratske zajednice Ilija Filipović također neslužbeno saznaje da će razgovori biti nastavljeni tamo gdje su stali:

“Znam kako promišljaju i bio sam s nekim političkim čelnicima drugih političkih stranaka, dakle ne samo HDZ-a, i moj predsjednik, dr. Dragan Čović, je rekao da se HDZ neće isključiti iz daljnih procesa razgovora o ustavnim promjenama. Ako do njih dođe, HDZ će biti za stolom.”

Prva faza pregovora o ustavnim promjenama u BiH, prema sporazumu potpisanom u Vašingtonu, trebala bi biti okončana do 31. marta. Predsjednik SDA Sulejman Tihić pozvao je i predstavnike Evropske unije da se aktivnije uključe u pregovore kako bi se ispoštovao zadati rok. Međutim, kako saznajemo, Evropska komisija ostaje pri svom ranijem stavu da se o ustavnim promjenama moraju dogovoriti domaći političari koji su preuzeli odgovornost da BiH dovedu na evropski put.
XS
SM
MD
LG