Dostupni linkovi

PRAG


U nedelju se navrsilo ccetiri godine od poccetka procesa bivssem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Milossevichu pred Tribunalom u Hagu. Milossevichu se sudi za genocid u Bosni i Hercegovini (BiH), ratne
zloccine i zloccine protiv ccoveccnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Sudjenje Milossevichu poccelo je 12. februara 2002. godine izvodjenjem dokaza po optuzznici za Kosovo koje je zavrsseno 11. septembra te godine. Sudjenje je nastavljeno 26. septembra 2002. izvodjenjem dokaza po optuzznicama za zloccine protiv ccoveccnosti u Hrvatskoj i genocid
tokom rata u BiH. Dokazni postupak po tim optuzznicama okonccan je 25. februara 2004. godine. Milossevich se u postupku optuzzbe branio sam possto je odbio da angazzuje branioca, a tokom unakrsnog ispitivanja svedoka pokussavao je da ospori njihove iskaze. Sudjenje je visse puta prekidano zbog bolesti optuzzenog.
Milossevich je do sada potrossio oko 80 odsto vremena koje je dobio za odbranu, a njegov zahtev da mu se to vreme produzzi je odbijen.
Sudsko veche Hasskog tribunala uskoro treba da odlucci o Milossevichevom zahtevu da mu se dozvoli leccenje u Moskvi, possto je Rusija dostavila potrebne garancije Tribunalu. Milossevich je uhapssen 1. aprila 2001. pod optuzzbom za zloupotrebu sluzzbenog polozzaja i finansijskih malverzacija. Hasskom tribunalu izruccen je 28. juna 2001.
XS
SM
MD
LG