Dostupni linkovi

Ministar pravde odbija predloge iz resora finansija


Ministar finansija Mlađan Dinkić je izjavio u četvrtak uveče kako je siguran da je za razrešenje problema u pravosuđu konačno rešenje promena Ustava Srbije i nakon toga odmah reizbor sudija. Kako je naglasio, korupcija u delu pravosuđa prevazilazi okvire pravosudnog sistema i duboko zadire u finansije i mogućnost normalnog poslovanja u Srbiji. Dinkić je predložio menjanje 101. člana ustava koji predviđa stalnost sudske funkcije. U izjavi za Radio Slobodna Evropa predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da inicijativa za razrešenje svih sudija nije utemeljena u Ustavu:

“Ne postoji mogućnost po važećem Ustavu da sve sudije generalno budu razrešene, to je apsolutno nemoguće. Naravno to je moguće, eventualno, budućim ustavom, ustavnim zakonom za sprovođenje budućeg ustava ali tek posle donošenja novog ustava. Ali moguće je, naravno, to predviđa Ustav kao mogućnost i Zakon o sudijama da se svaki sudija i tužilac za kojeg se utvrdi da nesavesno i nestručno obavljaju svoj posao mogu na predlog velikog personalnog veća, a to je organ Vrhovnog suda biti razrešeni svoje sudijske funkcije.”

Da stalnost sudijske funkcije predstavlja garancije za nezavisnost prilikom njegovog obavljanja podseća i predsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović:

“Ukoliko bi, dakle, Vlada uvek kada je nezadovoljna predlagala reizbor sudija onda bi zaista bila dovedena u pitanje nazavisnost sudija. Dakle, ona sa jedne strane pokazuje nepoznavanje pozitivnih propisa, a s druge strane ono što mene isto zabrinjiva jeste jedno takvo razmišljanje ako ga vežemo za pitanje reforme pravosuđa i čini mi se da je vrlo jednostrano posmatranje problema. Da je problem isključivo u ljudima, dakle u sudijama i da će se problem rešiti samo promenom sudija. Sigurno je da mora da se izvrši, da kažem jedan filter da u pravosuđu ostanu oni koji su najbolji, najkvalitetniji itd, ali je činjenica da reforma pravosuđa ne može da se svede samo na promeni ljudi. Sudije su samo jedan elemenat u sistemu prvosuđa i problem nije isključivo niti prvenstveno personalne prirode, problem je sistemske prirode.”

U pisanoj izjavi poslatoj u petak, ministar pravde Zoran Stojković se složio da sudovi imaju problema kao što su neažurnost, loš kvalitet i korupcija, ali je istakao da je za nepune dve godine napravljen skoro ceo zakonodavni okvir, da je počeo da funkcioniše centar za obuku sudija i tužilaca kao i da je pokrenut određen broj krivičnih postupaka za razrešenje sudija. On je naveo da problem predstavlja i veoma loši materijalni uslovi za rad, što potvrđuje i činjenica da je od nekadašnjih tri odsto izdvajanih za pravosuđe danas taj procenat jedva nešto manje od dva odsto. To nije dovoljno za elementarno funkcionisanje pravosuđa, to je onaj deo priče u kojem bi itekako trebalo da učestvuje ministar finansija, jer predstavlja bitan segment reforme pravosuđa, ističe ministar Stojković.

Ostali ministri u Vladi Srbije kao da žele da spuste iznenada podignutu tenziju između dva, odnosno tri ministarstva, i da poprave nastalu štetu. Ministar privrede Predrag Bubalo, koji je prvi saopštio da je Vlada odlučila da najpre sačeka strategiju za reformu pravosuđa, kaže da sudije nemaju razloga za zabrinutost:

“Mislim da može svako da bude smiren jer nema lustracije, nema zamene sudija, a vrlo brzo će biti strategija koju će moći sve sudije da vide i da se upoznaju kao svi građani tako da će videti ono šta je predloženo i da se nađe najbolji mogući model i metod za rešavanje problema koji je destruktivno evidentiran.”
XS
SM
MD
LG