Dostupni linkovi

Počeo otvoreni rat sa policijom


Gotovo istovremene eksplozije bombi pod automobilima dvojice inspektora MUP-a RS, Gorana Mikanovića iz Prijedora i Borislava Novakovića iz Bijeljine, nametnule se pitanje da li su kriminalci započeli otvoreni rat sa policijom. Ekplozije koje su se desile s razmakom od samo nekoliko minuta potpuno su uništile automobile načelnika Odjeljenja za spriječavanje prometa i proizvodnju opojnih droga u Centru javne bezbjednosti Banja Luka i inspektora Kriminalističke policije u Bijeljini. Iako su automobili dignuti u vazduh na parkinzima ispred stambenih zgrada u kojima žive, povrijeđenih nije bilo.

U policiji kažu da su napadi na njihove radnike sve češći, te da to ukazuje na ozbiljnu namjeru policije da se obračuna s kriminalom. Rade Mutić, portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka:

“Ova dva slučaja u Prijedoru i u Bijeljini pokazuju da bi to moglo da bude, na neki način, vrlo indikativno i da bi se u budućnosti mogla očekivati teža krivična djela, jer policija je riješena da istraje u brobi s kriminalom. I mi smo prošle godine pokazali upravo na odjeljenjima za spriječavanje proizvodnje i prometa opojnih droga, zatim i na linijama vozila, da policija misli ozbiljno i da radi ozbiljno.”

Nakon eksplozija u Bijeljini i Prijedoru, mediji prenose da postoje indicije kako iza ovih krivičnih djela stoje iste osobe, pripadnici kriminalnih grupa u čijem hapšenjima su učestvovali Mikanović i Novaković. Također je objavljeno da je Mikanovićevo odjeljenje prošle godine radilo na otkrivanju narko-dilera, te da je istraga dovela do hapšenja četrdesetak članova kriminalnih grupa koje su se bavile preprodajom droge.

Istovremeno, mediji špekulišu da su se neki od uhapšenih bavili krađom vozila, te da se dovode u vezu s uhapšenima u akciji Eskalibur. Rade Mutić:

“To niko ne može potvrditi prije nego što istraga bude završena. Također, i dosta su kontradiktorne takve izjave, pa i sam događaj je kontradiktoran, jer on najmanje ide u prilog upravo onima kojima predstoji suđenje. Ja nisam siguran da ove dvije eksplozije imaju bliže veze jedna sa drugom.”

Bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti RS Predrag Ćeranić potvrđuje da način i vremenska podudarnost eksplozija automobila dvojice inspektora ostavljaju dojam da se radi o ataku mafije na policiju. Ali on, ipak, ne misli tako:

“Znate što, MUP niti je kadar, niti se upušta u obračun s organizovanim kriminalom. MUP RS ima ozbiljne probleme i tu je neophodna jedna rekonstrukcija.”

U prilog svojoj tezi da dvije eksplozije nisu povezane, Ćeranić dodaje da su se dvojica inspektora bavila različitim poslovima - suzbijanjem preprodaje narkotika i krađe vozila - kao i da su u javnosti, ipak, bili anonimni:

“Prema tome, mislim da su to odvojeni slučajevi i da za rasvjetljavanje njihovo treba da ima jedan kompletan profesiogram njihov, dakle i poslove kojima su se bavili, a još i da se sagleda šire ta situacija. Kad mislim profesiogram, tu su onda navike, sklonosti, veze itd. Znači, ja bih tome pristupio vrlo, vrlo oprezno i suzdržano. A to da je ovo atak mafije bih potpuno odbacio.”

U Centru javne bezbjednosti Banja Luka potvrili su da se na slučaju eksplozije automobila Gorana Mikanovića intenzivno radi, te da je u toku obrada određenog broja lica, od kojih su neki poligrafski ispitivani.

Kako je saopšteno iz bijeljinske policije, određen broj lica priveden je u svojstvu svjedoka i na informativne razgovore, ali još uvijek se nije došlo do imena osumnjičenih.
XS
SM
MD
LG