Dostupni linkovi

Bobisti iz Splita


Kada znamo da je prije 22 godine, na Zimskoj olimpijadi u Sarajevu, nastupio 71 sportaš iz ondašnje Jugoslavije, onda podatak da će u Torinu nastupiti stotinjak sportaša sa istog područja znači ili da je bitno povećan broj disciplina na zimskim olimpijskim igrama ili da je politička podjela pogodovala mogućnostima odlaska na Olimpijadu ili da su se na ovim prostorima razvili zimski sportovi. Ili sve to zajedno, to nam je komentirala poznata sportska novinarka iz Zagreba Milka Babović:

«Sasvim sigurno, da je Jugoslavija ostala i da sada idu njeni sportaši pretpostavljam da bi ih bilo više, jer je i više sportova i mogućnosti. Na zadnjim igrama gdje je bila Jugoslavija bilo je 22 zimska sportaša. A Slovenaca je bilo već na sljedećoj olimpijadi 1992. godine skoro 30, jer su oni kao samostalna zemlja slali svoje najbolje i to je jedan kriterij koji se pomiče.»

U Hrvatskoj, primjerice, zahvaljujući Anici Kostelić, zimski sportovi su postali vrlo popularni. Postoje jaki skijaški klubovi na moru, u Rijeci primjerice, a južnije u Splitu skloniji su bobu i skeletonu. Premda Hrvatska nema bob stazu, a već drugi put odlazi na olimpijadu, bob četvorosijed pod vodstvom Splićanina Ivana Šole:

«Nosio sam nacionalni stijeg na proteklim igrama u Salt Lake City i onda je to čovjeku dalo volju i energiju da taj uspjeh ponovi. Onda je to bilo ravno nemogućem, a i sada, s obzirom na kriterije za odlazak na olimpijske igre, među 26 svjetskih ekipa uzevši u obzir Ameriku, Kanadu, Rusiju, Latviju, Švicarsku, Njemačku, koji imaju po dvije posade, a mi smo ove godine završili na dvadesetom mjestu po rejtingu, znači da mi spadamo u 12 svjetskih nacija iz Splita i Hrvatske. Nije bob samo sport iz Splita, nego cijele Hrvatske, ali tu je započelo.»

Milka Babović kaže da su najbolji bob vozači atletičari i kozmonauti. Za sada je hrvatski bob, osim Šole koji je motociklist, sastavljen od sprintera:

«U sastavu su Dejan Vojnović, Jurica Grabušić, Slaven Krajačić i Alen Kosmanović, to su sportaši koji su bili ova prva trojica na ljetnim olimpijskim igrama.»

Hrvatska postava nastupiće u bobu koji je posudila švicarska momčad:

«I ponosni smo da je bob sport počeo u Švicarskoj 1902, a mi smo praktično 2002 počeli sa olimpijadom. Je 100 godina zaostatka ali vjerujte stići ćemo ih.»

U Splitu nema ni leda, a kamoli bob staze, najbliže je u Austriji u Insbrucku, tamo su se pripremali i za ovu olimpijadu:

«Treniramo tako što se utrpamo u jedan kombi i prikolicu i idemo tamo. Imamo i ovdje neka kolica koja guramo, malo podsjećamo na Jamajku, ali na malo većem nivou. I ipak smo se mi kvalificirali za olimpijadu, ali na žalost Jamajka nije ove godine.»

Bob četvorosjed iz Jamajke, o kojem je snimljen i film, imala je na umu i Milka Babović kada je prognozirala nastup hrvatskog boba:

«Neka se ne razbiju, samo to je jedino važno u cijeloj priči, što znači da ne završe negdje van staze, na granama.»

No Šola kaže da će njegov bob biti negdje između 10-20 mjesta, a prva zimska medalja bi se mogla u Splitu očekivati posle Torina na Olimpijadi u Vankuveru:

«Mi smo već osvojili medalju sa općim nastupom u bob sportu, to je uopće nemoguća misija, kao što je svaka medalja relativno nemoguća. U to je utkan krvavi rad i sada imamo i žensku posadu i nekoliko muških, postoji mogućnost da mi u Vankuveru sa ženskom posadom osvojimo nešto veliko.»
XS
SM
MD
LG