Dostupni linkovi

Plemenska demokracija


Da je stranački interes vladajućih političkih partija iznad interesa građana BiH pokazao je i dokazao posljednji sastanak Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Stranke za BiH. Kriza vlasti u Federaciji riješena je formiranjem još jednog ministarstva koje će pripasti HDZ-u, dok je Stranci za BiH prepušteno mjesto ministra industrije, energetike i rudarstva. Ovim je, kako su potvrdili čelnici partija, deblokirana kriza u federalnom parlamentu, pa građani BiH mogu uskoro očekivati i novi proračun koji je, čini se, kasnio radi jednog ministarskog mjesta. Svetozar Pudarić, SDP BiH:

“Ja mislim da je ovim potpuno jasno građanima sada šta su prioriteti vladajućih stranaka - kakva je parlamentarna većina, koje stranke u njoj učestvuju i kakva je njihova vlada takvo je i rješenje i takvi su i razlozi za krizu - i koliko možemo biti sigurni da će ova vlada funkcionirati u interesu građana.”

Marko Tadić, predsjednik HSS-a BiH i član Koalicije za promjene, ističe kako je iluzorno očekivati od vladajućih političkih partija da se ponašaju u interesu građana:

“Iako su te stranke potpuno različite političke orijenatcije, one zbog očuvanja vlasti su u stanju jedna drugoj oprostiti sve, jedna drugoj učiniti sve. Nema tu nikakvog interesa građana, nema tu nikakve procedure, niti se tu vodi računa o legitimnosti niti o legalnosti posla.”

Struktura vlade se mijenja ad hoc rješenjima osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što je za političkog analitičara Slavu Kukića u najmanju ruku skanadalozno:

“Da je u momentu kada je mandatar vlade sastavljao vladu predloženo i još dodatno ministarstvo u odnosu na ono koje je postojalo Ustavom, ne bi bilo nikakvih problema ili da je prošireno ministarstvo. Naprosto je nelogično da se to radi u ovom momentu.”

Kukić dodaje kako je apsurdno formiranje novog ministarstva pod direktnom ingerencijom premijera i dvojice dopremijera. Također podvlači:

“Onaj ko se bavi teorijom političkog sistema zna da vlada funkcionira sve dotle dok većina vlade funkcionira. To što jedan ministar podnese ostavku, izabrat će se drugi itd. Ali u ovoj zemlji sve se gleda kroz tu prizmu koliko je samo, kakav je raspored Srba, Hrvata, Bošnjaka, i ako koji od njih fali - sve je blokirano.To je naprosto samo još jedan dokaz kako mi živimo u pretpolitičkom društvu, u jednoj plemenskoj demokraciji.”

Dok intelektualci upozoravaju da se BiH još uvijek nalazi u plemenskoj demokraciji, na novinarsko pitanje što će konkretno raditi novo ministarstvo, predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je kako će vjerovatno doći do razdvajanja jednog od 15 ministarstava, ustvrdivši kako ionako ne rade svoj posao na zadovoljavajući način. Treba li uopće podsjetiti da upravo ministarstva vode članovi Hrvatske demokratske zajednice, Stranke za BiH i Tihićeve Stranke demokratske akcije?
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG