Dostupni linkovi

Sandžačke prijetnje novinarima


Glavni urednik informativnog programa FTV Rasim Borčak, urednik magazina “60 minuta” Bakir Hadžiomerović i njegovi saradnici, te faktori u listovima “Oslobođenje” i “Dnevni avaz”, kako stoji u prijetećem pismu organizacije koja se potpisuje kao “Sandžačka ruka pravde”, od danas do kraja godine bit će pogubljeni, kao i njihovi najmiliji. Prijetnje se ponajprije odnose na Zvonku Marića, novinara magazina “60 minuta”, čiji linč se najavljuje zbog toga što “već više godina napada čestite Bošnjake, oslobodilačku SDA i njene prvake, kao i islam u BiH.”

Marić ovoj prijetnji ne pridaje veći značaj, jer mu, ističe, nije prva. Marić kaže da je razgovor sličan sadržaju pisma vodio ranije s osobom koja se lažno predstavila kao njegov rođak, te da sumnja, na šta, kaže, ima pravo, da iza prijetnji stoji KOS:

“Sadržaj i ti segmenti pisma me podsjećaju na jednu priču koju sam imao u jednom verbalnom duelu kad sam radio o Draganu Andanu, dokazujući da je on bio ratni drug Ratka Mladića - i iščeprkao sam odnekud te snimke i to dokazao. Njegov savjetnik je genaralni tajnik Dječije ambasade Duško Tomić i s njim sam imao tako jedan verbalni duel i on mi je spočitavao otprilike neke takve stvari. I s obzirom da znam da je Duško Tomić bio agent KOS-a, i on je to priznao i to sam pokazao na televiziji, onda su moguće i te konstrukcije.”

S obzirom da je u jednom od priloga zbog odnosa prema Kozlučanima koji su doživjeli deportaciju, a svjedoče na sudu u Beogradu, bh. vlast okarakterisao kao izdajničko-parazitsku, Marić vjeruje da je on glavna meta, jer se ta rečenica nalazi na početku pisma. Prijeteće pismo adresirano je i na Senku Kurtović, glavnu i odgovornu urednicu lista “Oslobođenje”, koja smatra da iza svega stoji monstruozan um i prijetnju ne doživljava ozbiljnom:

“Moram reći da se ja u životu, nakon rata i tri i po godine strašnog terora koji sam preživjela u Sarajevu, u ovom momentu samo bojim glupih ljudi. Činjenica je da je ovaj koji je potpisao ovo pismo, analizirali smo ga s nekog pravopisnog i obrazovnog stajališta, poprilično pismen i obrazovan čovjek.”

“Sandžačka ruka pravde” isto je pismo jučer je dostavila i MUP-u Federacije BiH, što je za naš radio potvrdio glasnogovornik Uprave policije Federacije BiH Robert Cvrtak:

“Prikupljamo određena saznanja, i upravo ćemo danas obavijestiti i Tužiteljstvo i zajedno sa Tužiteljstvom i sa MUP-om Kantona Sarajevo poduzeti mjere kako bismo i zaštitili ljude koji su tamo navedeni i kako bismo otkrili one koji stoje iza takve poruke.”

Prijetnje smrću novinarima u BiH nisu rijetkost, no ono što ovoj poruci daje zastrašujući prizvuk jeste prijetnja njihovim porodicama. Udruženje BH novinari zatražit će od policije i EUPM-a zaštitu novinara i njihovih prava. Generalni sekretar Udruženja Borka Rudić:

“Ja mislim da je ovo u posljednje vrijeme jedan od najžešćih direktnih ataka na slobodu novinara, na živote novinara i na njihovo pravo da pišu o temama koje su vezane za bilo koji narod u BiH, a ne samo, kako se ovdje ističe, da dotični novinari pišu isključivo u negativnom kontekstu o Bošnjacima.”

Profesor Rifat Škrijelj, predsjednik Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u Federaciji BiH, u pozadini vidi pokušaje da se unese razdor među Bošnjake:

“To smatram podmetanjem onih krugova koji su od ’92. do ’95. proglašavali Sarajevo “Sandžak-Sarajevom” i tvrdili da su Sandžaklije krive za rat u Bosni. Ovakvim stvarima mogu se služiti i oni krugovi na prostoru BiH koji žele razjediniti bošnjački korpus.”
XS
SM
MD
LG