Dostupni linkovi

Karić se nije pojavio u sudu


Nakon što su otvorene brojne istrage u vezi sa Bogoljubom Karićem, članovima njegove porodice, saradnicima i sadašnjim i nekadašnjim firmama, javnost se bavila time da li Karić sme da se vrati u zemlju i hoće li biti uhapšen ako to učini. Iako se Karić od tada više puta pojavljivao u zemlji, pa čak i sa brojnih mitinga širom Srbije, prozivao i premijera i iznosio brojne optužbe pa i pretnje da će progovoriti, policija je zatražila Karića tek nakon što je on uz medijsku najavu napustio zemlju. Jedan od Karićevih advokata Zdenko Tomanović kaže da je saslušanje obesmišljeno činjenicom da je prethodno gradski SUP, i pored saznanja da Karić nije u Beogradu, uručio poziv lepljenjem na kapiju, kako bi mogli sutradan da raspišu potragu za predsednikom BK grupe:

“Potera je raspisana od strane sasvim drugog SUP-a, od strane Sekretarijata unutrašnjih poslova grada Beograda, za razliku od poreske policije koja je u dogovoru sa tužilaštvom zakazala bila saslušanje za danas. Time je de faktno gospodin Karić sprečen da dođe na ovo saslušanje jer čak i da je sleteo na beogradski aerodrom policija ga u svakom slučaju kao rezultat potrage ne bi odvela na saslušanje u poresku policiju nego u pritvorsku jedinicu u gradskom SUP-u ili pak u Centralni zatvor u Beogradu.”

U Ministarstvu unutaršnjih poslova je međutim, našem radiju rečeno da je policija tri puta Bogoljubu Kariću slala poziv za informativni razgovor u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, odnosno i pre nego što je otišao u inostranstvo da prikuplja dokumenta. No, ipak ostaje nejasno zbog čega onda nakon Karićevog prvog i drugog neodazivanja nije pokušano njegovo privođenje dok je bio u zemlji. Zato se može postaviti pitanje da li je postoji neki politički interes da Karić napusti zemlju. Portparol premijerove Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović odbacuje takvu mogućnost i tvrdi da nikakav dogovor niti nagodba ne može da se napravi ni sa Bogoljubom Karićem niti sa bilo kim drugim ko je umešan u slučaj Mobtela:

“Ja zaista ne vidim u onome što je gospodin Karić otišao, što se nije javio na zakazan nastavak tog razgovora u finansijskoj policiji, da je postojao bilo kakav dogovor, zaista. I policija radi onako kako to treba da radi u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i kada se zakaže takav razgovor, svaki pojedinac u ovoj državi mora da poštuje zakon i kada mu nadležni organ zakaže takvu vrstu razgovora on treba na tom razgovoru da se pojavi. Ništa više, od toga, zaista, šta da kažem sve ostalo ne neki politički cirkus i cirkuzanstvo.”

Na drugoj strani Karićev advokat Zdenko Tomanović kaže da ne želi da se bavi nagađanjima ali da je tok događaja i za njega bio iznenađenje pa i ironija:

“A odjednom, a znaju da Bogoljub Karić nije tu, oni mu zakazuju saslušanje u subotu pre podne da bi odmah posle par minuta raspisali potragu. Za mene je to bilo veliko iznenađenje i ne bi da nagađam šta to može da bude ali u svakom slučaju to je nešto što je obesmislilo ovo današnje zakazano saslušanje.”

A za Dejana Anastasijevića, novinara nedeljnika Vreme mnogima ne bi odgovaralo ukoliko bi Bogoljub Karić dospeo na sud jer bi tamo mogao da ispriča mnoge stvari o donacijama koje je davao političkim partijama:

“A on je praktično kao svaki tajkun verovatno davao svima uključujući i partijama koje su trenutno u vladajućoj koaliciji. Ja bih samo podsetio da je pre par godina Bogoljub Karić dolazio na sastanke Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije iako nije član te stranke, i imao je u jednom trenutku bar vrlo pristojan odnosa sa tom strankom, tako da mislim da vlastima više odgovara da on napusti zemlji i da ostavi one nekretnine i novac koji su mu vezani ovde a na uslugu Vladi i državnim organima. To će sve biti konfiskovano zbog neplaćenog poreza. Ja sam siguran da će njemu ostati dovoljno da tamo u nekoj stranoj zemlji provede ostatak života sasvim dobro situiran samo što neće moći da se vrati ovde.”

Bogoljub Karić, koji je svoje bogatstvo stekao za vreme Miloševićevog režima, nakon osvojenog trećeg mesta na predsedničkim izborima pre dve godine osnovao je partiju Pokret Snaga Srbije i najavio da pretenduje na mesto premijera. Istrage protiv poslovanja njegovih firmi pokrenute su nakon tvrdnji iz vladajuće koalacije da Karić kupuje poslanike, kako bi srušio Vladu, zbog čega je takođe pokrenuta istraga protiv Karića.
XS
SM
MD
LG