Dostupni linkovi

I ovaj put negativna ocena


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte zatražila je tokom odvojenih susreta sa republičkim premijerom Vojislavom Koštunicom, predsednikom Nacionalnog saveta sa saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem, ministrom odbrane Srbije i Crne Gore Zoranom Stankovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, da Srbija mora što pre ispuniti sve svoje obaveze prema Međunarodnom tribunalu, što pre svega podrazumeva hapšenje preostalih haških begunaca. Karla del Ponte je ovom prilikom upozorila da i dalje nije ostvarena puna saradnja sa ovim sudom što, prema upozorenjima koja stižu od međunarodne zajednice, može dovesti do suspenzije pregovora Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom:

“Smatram da bi vlasti u Beogradu trebalo da učini više. Ono što mene pre svega zanima jeste pristup dokumentaciji i to pre svega vojnim dokumentima, naravno, prioritet je hapšenje begunaca.”

Pokušavajući da dokaže kako nadležni organi čine sve da uhapse haške begunce, ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković, upoznao je Karlu del Ponte sa detaljima izveštaja Vojno-bezbednosne agencije o licima koja su održavala kontakte sa Ratkom Mladićem:

“Saopštili smo joj neke detalje iz tog izveštaja. Ja se nadam da su stvoreni uslovi da se naša saradnja odvija i dalje, i nadam se da je ono što smo do sada uradili nešto što daje nadu građanima naše zemlje i naše države.”

Vojni analitičar Zoran Dragišić upozorava međutim, da vlasti u Srbiji više ne mogu na ovaj način da kupuju vreme.

“Ja mislim da nju neće više zanimati nikakva obrazloženja, nikakvi naši razlozi i kvazi razlozi, ona će tražiti rezultat, a rezultat je Mladić u Hagu.

Srbija očigledno u ovom trenutku ne ispunjava taj uslov, tako da i potpredsednik Vlade Republike Srbije Miroljub Labus ukazuje na opasnost od prekida pregovora za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

“Ako slučajno dođe do prekida pregovora to neće trajati samo mesec dana i ja mislim da treba sve da se uradi da to izbegnemo jer zaista smo krenuli dobro. Ja sam još uvek veoma oprezan optimista ali dve nedelje, deset dana nam predstoji da zaista pokažemo da je napravljen jedan napredak u saradnji sa Haškim tribunalom.”

Vlasti u Srbiji za sada su uspele da ustanove samo da je veliki broj lica učestvovalo u skrivanju Ratka Mladića, kako je to napomenuto u izveštaju Vojno-bezbednosne agencije. Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković:

“Želimo da se istražne radnje obave na pravi način i onog trenutka kad imamo prave dokaze koji su odgovorni budu uhapšeni. Da neko bude uhapšen potrebno je da postoje dokazi. Zbog toga sa imenima koja su sadržana u tom dokumentu, a ima ih dosta, mi smo veoma oprezno postupali jer istragu vode istražni organi a ne sredstva javnog informisanja.”

Tužiteljku Haškog tribunla Karlu del Ponte međutim zanimaju jedino konkretni rezultati, za šta je vlastima u Srbiji ostavljen jako kratak rok.

“Takođe sam danas dobila informaciju od predstavnika vlasti sa kojima sam se sastala o tome da će se saradnja inplementovati. Ja se nadam da će do te inplementacije doći međutim ono što je bitno to su rezultati a ne sama implementacija.”
XS
SM
MD
LG