Dostupni linkovi

Uskoro povratak Srba u institucije?


Srpska lista za Kosovo i Metohiju mogla bi uskoro da donese odluku o povratku njenih članova u institucije Kosova. To je u Prištini izjavio nosilac Srpske liste Oliver Ivanović posle razgovora sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. Ivanović je rekao da je Srpska lista čekala početak razgovora o konačnom statusu kako bi donela odluku o učešću u radu Skupštine i Vlade Kosova:

“Mislim da je taj potez blizu, naš veliki strah je bio da uđemo u institucije pre nego što krenu razgovori o statusu, jer bi to moglo biti zloupotrebljeno za pogrešnu procenu da je stanje dobro. Sada je već jasno da će razgovori o statusu ići, znači mi smo bliže ulasku u insitucije.”

Ivanović je kazao da je sa šefom UNMIK-a razgovarao o pregovorima o statusu, sastanku o decentralizaciji u Beču, ali pre svega o problemu struje i telefona:

“Struja i telefoni su stvari na koje smo se gotovo navili da nam ne rade redovno, ali u ovako osetljivom trenutku vrlo je teško i opasno da se na bilo koji način ometa postojeće stanovništvo i da se ugrožava ili plaši. Složili smo se da se ne sme napraviti nista što bi moglo da uznemiri preostale Srbe i natera ih da se odluče na eventualni odlazak. U ovako lošim uslovima rada ni termoelektrane ne proizvode dovoljno struje pa i to smatramo objektivnim faktorom.”

Oliver Ivanović je kazao da je Kosovska elektroenergetska korporacija legitimna institucija, ali da Srbi nastavljaju da traže drugog provajdera električne energije.
XS
SM
MD
LG