Dostupni linkovi

Obveznice za staru deviznu štednju


Anto Tadić, jedan je od nekoliko stotina hiljada građana koji potražuju staru deviznu štednju od nekoliko banaka sa područja bivše Jugoslavije. Anti novac duguju tri banke, i to: Ljubljanska, sarajevska Privredna banka i Jugobanka iz Beograda. Kaže kako mu duguju toliko novca koji se u jednom vijeku ne može zaraditi na ovim prostorima. I pored vlastitog novca koji potražuje već godinama, Anto danas jedva preživljava:

“Zahvaljujući upravo otuđenju tog novca živim na razini golog preživljavanja, i to me osujetilo u mnogim namjerama tipa same zaštite moga životnog standarda, samog pristupa mogućnosti školovanja djece, izgradnje porušenog doma itd.”

Prijedlog zakona o verifikaciji i izmirenju obaveza na osnovu računa stare devizne štednje, čiji je predlagač Vijeće ministara, obuhvata samo štediše koji potražuju novac od domicilnih banaka. Predviđena je naplata u obveznicama u roku od 15 godina, za koju bi bili zaduženi entiteti i Brčko distrikt. U Udruženju za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori kažu kako je za njih ovakav prijedlog zakona neprihvatljiv, te predlažu rok otplate od 5 godina. Predsjednik Udruženja Ale Lizalović navodi i još neke od zahtjeva štediša, koji bi se, kako kaže, trebali uvrstiti u Prijedlog zakona:

“Tražimo da država preuzme obaveze da riješi pitanje devizne štednje - od zakona koji je predložen do isplate - nikako entiteti, jer će to biti jako nakaradno, opet odluka koja neće biti izvršavana kako treba, jer je država preuzela obavezu a ne entiteti; da se vrati devizna štednja na banke u koje su deponovana sredstva, jer su one odgovorne i imaju sve podatke.”

Zbog velikog broja amandmana koje su uložili poslanici, a koji suštinski mijenjaju Prijedlog zakona o verifikaciji i izmirenju obaveza na osnovu računa stare devizne štednje, Komisija za finansije i budžet zakazala je za 15. februar javnu raspravu, na koju će biti pozvani pravni i ekonomski eksperti, Udruženje za povrat stare devizne štednje i drugi zainteresovani predstavnici vlasti, kako bi se pronašao način za rješavanje problema štediša. Zaključci rasprave biće dostavljeni Vijeću ministara. Član Komisije za finansije i budžet državnog parlamenta Beriz Belkić:

“Da održimo tu javnu raspravu, gdje ćemo pokušati odgovoriti na pitanje iz kojih sredstava, na koji način i koja je snaga države u ovom trenutku da izvrši svoja elementarna prava prema građanima.”

Oko 10.000 starih deviznih štediša podnijelo je tužbu protiv BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu zbog nerješavanja njihovog problema. Sud je do sada razmatrao samo jedan od predmeta i donio odluku u korist podnosioca tužbe. Ustavni sud BiH je također naložio Parlamentu BiH da do 17. aprila mora donijeti zakon kojim će se riješiti pitanja vezana za dugovanja stare devizne štednje.
XS
SM
MD
LG