Dostupni linkovi

Najskuplji grad na svijetu


Oslo, Tokyo, Reykjavik, Osaka, Paris , Kopenhagen, London, Zuerich, Ženeva i Helsinski, deset je najskupljih gradova na svijetu. Ovo je rezultat istraživanja što ga svake dvije godine objavljuje Economist Intelligence Unit's. Za osnovu, odnosno index 100, uzimaju se troškovi života u New Yorku. A prema tom obračunu - u Oslu, u Norveškoj, je 140, Tokiju 136, a u Parisu 130. Najviše je poskupio Reykjavik, glavni grad Islanda, koji se sa osmog popeo na treće mjesto. Najveći skok na ljestvici načinili su brazilski gradovi Rio de Žaneiro i Sao Paolo koji su se popeli za 22 mjesta.

Na poprilično promijenjene rezultate u odnosu na predhodno istraživanje utjecao je pad dolara i rastuća kineska ekonomija. Nakon dugo vremena Evropa je preuzela vođstvo nad Japanom, a i generalno, kaže Economistova analiza, zbog slabljenja dolara evropski gradovi preuzimaju vrh tabele u skupoći. Osim tradicionalnih, zapadnoevropskih, i pridruženi gradovi tranzicijskih zemalja značajno su poskupjeli. Prag, Varšava, Istanbul, Kijev, Beograd u prosjeku su skuplji za 5 posto. Samo su dva evropska grada zabilježila pad cijena življena, Taškent u Uzbekistanu i Almati u Kazahstanu, koji su ujedno i najjeftiniji gradovi u regionu.

U Latinskoj Americi, poznatoj po visokoj inflaciji i nesigurnoj ekonomiji, samo su se dvije zemlje uspjele spasiti porasta troškova života. Panama i Ekvador koji su svoju ekonomiju preusmjerili na američki dolar, čime su uspjeli izbjeći gubitke zbog slabljenja američke valute. Na ljestvici od 130 gradova na samom su dnu New Delhi, Karachi, Manila i posljednji, Teheran.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG