Dostupni linkovi

MINHEN


Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki ministar odbrane Donald Ramsfeld (Rumsfeld) saglasili su se danas u Minhenu na redovnoj Međunarodnoj konferenciji o odbrani da bi Iran trebalo sprečiti da poseduje nuklearno oružje.
"Mi moramo sprečiti Iran da dalje razvija svoj nuklearni program. Iranski nuklearni program jasno ukazuje da mu nije samo cilj miroljubiv, već da tu postoje i vojen varijante. iran je razmetljivo prešao crvenu liniju i ja moram da dodam da su nas potpuno nepotrebne provokacije iranskog predsednika naterale na reakciju", rekla je nemačka kancelarka.
Američki ministar odbrane je izjavio da je iranska vlast "danas vodeći sponzor terorizma". "Svet to ne želi i moramo da radimo zajedno kako bi zaustavi nuklearni program Irana", rekao je ministar Ramsfeld.
Nemačka kancelarka je prethodno izjavila da njena zemlja neće nikada tolerisati izjave predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada u vezi sa Izraelom i holokaustom.
"Predsednik koji dovodi u pitanje pravo Izraela da postoji, predsednik koji odbacuje holokaust, ne može očekivati od Nemačke ni najmanji stepen tolerancije. Nas je istorija naučila", rekla je Angela Merkel na otvaranju konferencije.
Na konferenciji među ostalima učestvuje i ruski ministar odbrane Sergej Ivanov.
XS
SM
MD
LG