Dostupni linkovi

Dodik novi mandatar


Predsjednik RS Dragan Čavić objasnio je kako je odlučio povjeriti mandat Miloradu Dodiku nakon što se uvjerio da lider SNSD-a ima potrebnu skupštinsku većinu koja će podržati izbor nove entitetske vlade u Narodnoj skupštini. Čavić, koji je i predsjednik vladajuće Srpske demokratske stranke, potvrdio je da njegova stranka napušta vladu i prelazi u „konstruktivnu“ opoziciju. Drugi kandidat za mandatara Neđo Đurić saložio se sa predsjednikom RS da nema skupštinske većine koja bi podržala njegovu kandidaturu.

Čavić je izjavio kako vjeruje da će Dodik formirati vladu u kratkom periodu i do narednih izbora, u jesen ove godine, očuvati stabilnost institucija RS i uspostaviti harmonične političke odnose na svim nivoima. Čavić, naime, „iskreno vjeruje u pravilo parlamentarne demokratije da se svaka institucionalna kriza jedino ispravno može riješiti na demokratski način, kroz uspostavljanje stabilne parlamentarne većine i da svako neprepoznavanje i ignoriranje takve političke stavarnosti može društvo odvesti u još dublju krizu.“

Odluka o tome da lider SDS-a predloži lidera suprotstavljene stranke, SNSD-a, za mandatara, prema Čavićevim riječima, znak je političkog sazrijevanja u RS-u. Čavićeva je ocjena, takođe, da SDS i SNSD ne smiju biti uzrok nove društvene destabilizacije:

"Izgledalo je nezamislivo posljednjih godina da neko iz SDS-a povjeri bilo kakav manadat bilo kome iz SNSD-a i obrnuto, i istovremeno je to i danas politički delikatno. Ja, međutim, duboko vjerujem da će u budućnosti zaživjeti praksa da društveno korisno ne smije biti nezamislivo i da je normalno i korisno da u društvu parlamentarne demokratije društvenim procesima upravlja i nosi odgovornost onaj ko ima parlamentarnu većinu za zakonodavnu i izvršnu vlast.“

Novoimenovani mandatar za sastav nove Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da će veoma brzo zatražiti zakazivanje sjednice Narodne skupštine, na kojoj će predložiti sastav nove vlade RS-a. Dodik je uvjeren da ima potrebnu skupštinsku podršku za vladu koju će predložiti. Nakon što je imenovan za mandaratara, Dodik je izjavio da već danas počinje razgovore sa svim političkim strankama, pa i onim koje nisu dale podršku za njegovu kandidaturu, te da se "kostur" buduće vlade već nazire. Kao prioritete u programu rada nove entitetske vlade Dodik je najavio reviziju procesa privatizacije, borbu protiv organizovanog kriminala, saradnju RS sa Haškim tribunalom, kao i nastavak ustavnih reformi:

"Želimo vratiti povjerenje ljudima da se ovdje može da živi, a počet ćemo sa revizijom nekih procesa privatizacije u kojima je gotovo jasno da su postojale špekulativne aktivnosti."

Dodik je nagovijestio da će se boriti za opstanak RS, kao političko-teritorijalne zajednice koja ima svoje mjesto u BiH na putu u Evropsku uniju:

"Sve ono što predstavlja posao vezano za proces integracije, odnosno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju imat će prioritet kod buduće vlade", kazao je Dodik i dodao da podržava stav da se na prostoru jugoistočne Evrope treba obezbijediti slobodna ekonomska zona i na tome će raditi njegova vlada jer to može da poboljša šanse nas na ovim prostorima.

Dodik je najavio posebno da će njegova vlada raditi na pitanjima vezano za ratne zločine:

"Tu nema nikakve dileme. Apsolutno je potrebno da RS svoj međunarodno-politički položaj popravi konačnim rješavanjem tog pitanja i nećemo se dvoumiti nijednog trenutka da damo maksimalan doprinos na tom pitanju."

Milorad Dodik je rođen 1959. godine u Banjoj Luci, živi u Laktašima, oženjen je i otac dvoje djece. Diplomirani je politikolog, a skoro dvije decenije obavlja važne političke i institucionalne funkcije, ima dugogodišnje poslaničko iskustvo u Narodnoj skupštini od njenog osnivanja do danas. Bio je predsjednik Vlade RS-a od 1998.godine do 2001.godine, a osnivač je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
XS
SM
MD
LG