Dostupni linkovi

U brodolomu možda i 1.000 mrtvih


Zamislite Titanik na kome je izbio požar,” kazao je jedan od preživjelih, opisujući jezgrovito brodolom 36 godina starog trajekta egipatske kompanije. Neki od sretnika koji su se domogli čamaca za spašavanje ili su izvučeni iz mora u masovnoj akciji potrage, tvrde da su samo dva sata nakon isplovljavanja iz saudijske luke Duba osjetili dim poput onoga kada gore električne instalacije. Nabil Zekri jedan od brodolomnika kazao je reporterima:

“Brod je nastavio plovodbu tri i po sata nakon izbijanja požara. Vatra se pojavila u spremištu u potpalublju.”

Oko ponoći u petak, Al Salam 98 na kome je bilo oko 1.300 putnika i 100 članova posade nestao je sa radara u uzburkanim vodama Crvenoh mora, bliže odredištu u Egiptu nego polazištu u Saudijskoj Arabiji. Kompanija El Salam, koja je vlasnik, tvrdi da nije bilo tehničkih nedostataka i da je feribot imao dozvolu za plovidbu do 2010. Eksperti su, međutim, odmah nakon nesreće upozorili na konstrukcione slabosti posebno u slučaju velikih talasa. Postoji i mogućnost da je Al Salam 98 bio pretovaren. Prema nepotvrđenim izvorima, trajekt nije raspolagao dovoljnim brojem čamaca za spašavanje, a posada i kapetan nisu bili na visini zadatka.

Konačna lista putnika još nije poznata, što je bio povod za gnjev rodbine koja nestrpljivo očekuje informacije od spasilaca i vlasti. U Hagadi su jutros zabilježeni sukobi rodbine žrtava i policije koja je spriječila da se probiju u ovu egipatsku luku.
Nema sugestija da je brodolom posljedica sudara ili terorističkog napada, ali to nije utjeha onima čiji su najmiliji nestali u talasima Crvenog mora te fatalne noći, u prvim satima novog dana u petak. Činjenica da kapetan broda nije uspio da ponovi pozive SOS navodi na zaključak da je Al Salam 98 potonuo munjevito. Kako je od udesa prošlo mnogo vremena, male su šanse da će konačni bilans jedne od najvećih pomorskih tragedija posljednjih godina biti drugačiji.

U nesreći koja se dogodila 15. decembra 1991., u Crvenom moru se utoplio 476 ljudi. Trajekt kojim su putovali nasukao se na koralni greben nedaleko od Safage, luke koja je bila odredište Al Salama 98 . U najvećoj mirnodopskoj pomorskoj tragediji feribot Dona Paz potonuo je u decembru 1987., nakon sudara sa tankerom. Poginulo je 4.386 ljudi.
XS
SM
MD
LG