Dostupni linkovi

Solana neće direktno biti uključen u pregovore


U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, komentariše, uz ostalo trenutni status pregovora vlasti i opozicije oko pravila održavanja crnogorskog referenduma za nezavisnost. Lajčak ocjenjuje da pomaka ima, ali i dodaje da je očekivao više.

LAJČAK: Mogu da kažem da, iako jesam u kontaktu sa mojim ekspertima, čekam njihov podrobni izveštaj o tome šta je urađeno, šta nije. Ima nekog napretka, ali očekivao sam više. Ja ću da se prvo detaljno upoznam sa tim izvještajem naših stručnjaka koji su vodili pregovore do juče i imaću sastanak u ponedjeljak ujutro prvo sa predstavnicima opozicije, a onda planiram sa premijerom Đukanovićem pre nego što posetim predsednika Filipa Vujanovića da bi odlučio da li ću da ga zamolim za odlaganje sednice. Ako budem video da je taj napredak iskren i da je angažovanje i jedne i druge strane iskreno u tome, imam sve razloge to da uradim. Međutim, ako tu bude očegledne opstrukcije ili odugovlačenja onda je to igra koju ja ne mogu da prihvatim.

RSE: Šta to znači, da ne možete da prihvatite, s obzirom da su neki lideri opozicije doživjeli kao pokušaj pritiska Evropske unije to što ste rekli da, ako do dogovora ne dođe, da će vlast organizovati referendum po postojećem zakonu?

LAJČAK: Nije tu nikakav pritisak. Činjenica je da smo se mi dogovorili o našim pitanjima, mi smo se dogovorili o formatu naših razgovora, mi smo se dogovorili o načinu pregovora. Imamo jasno identifikovana pitanja, imamo ekspertske timove i ti ekspertski timovi treba da reše pet konkretnih pitanja. Ja ne mogu da predstavim da se oko pet pitanja mesecima bavimo.

RSE: Ako se ova dosadašnja praksa nastavi, da li postoji mogućnost da i gospodin Solana bude direktno uključen u pregovarački proces?

LAJČAK: To su špekulacije. Gospodin Solana je upravo poslao mene u Podgoricu da se ja time bavim. Sigurno neće gospodin Solana da se uključi u pregovarački tim. Naravno da je gospodin Solana u nekom smislu deo pregovaračkog tima, jer on je prvo upućen, potpuno je u toku i on ima svoje aktivnosti vezane za referendum u Crnoj Gori koji odgovara njegovom nivou. U tom smislu sigurno neće gospodin Solana da sedi iza stola i da se cenka o nekim detaljima. Ali još jednom da kažem - on radi svoj posao. Isto kao što i ja radim moj i isto kao što eksperti rade njihov.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG