Dostupni linkovi

PDV ispraznio džepove


Iako zvanične institucije u Bosni i Hercegovini koje se bave statističkim analizama još uvijek nisu završile izvještaje o prvim efektima uvođenja poreza na dodatnu vrijednost, ekonomski analitičari, neki političari, a najviše građani primijetili su da je u prvom mjesecu ubiranja PDV-a došlo do poskupljenja brojnih roba i usluga. Prema podacima koji dolaze iz džepova prosječnog stanovnika BiH, poskupljenja su enormna:

“Sto maraka mislim da treba više samo za prehranu, a plus grijanje i ostalo ovo, to da ne pričam.”

“Pa sigurno sto maraka više - u odnosu na ono što čovjek mora da kupi svaki dan.”

“Supruga mi je rekla da su lijekovi jako poskupjeli, a ja sam primijetio na pijaci da je od onog najosnovnijega - od marke što je, da je otišlo na marku i po, primjera radi - banane.”

“Najnužnije ono što treba, tu se uklapam i na uštrb vitamina, hrane. Evo, pokušavam kupiti brašno, pa ne kupujem, jer je otišla cijena gore.”

“Čemu računanje, kad naša primanja ne mogu to pokriti? Naša primanja su ispod prosjeka. Znači, ako bi trebao biti prosjek za jednu četveročlanu porodicu 600, 700 maraka, a primiš 300 maraka, čemu računanje?”

U timu za praćenje cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da nema velikog cjenovnog udara, te da je uvođenje PDV-a prošlo i bolje nego što se očekivalo. Ima slučajeva da su neke cijene vraćene i na decembarski nivo, navodi Ibrahim Tirak, šef tima za praćenje cijena, i naglašava da je jedino ostao neriješen problem prevelikog poskupljenja lijekova:

“Samo znam da su lijekovi, pojedine vrste nenormalno, nenormalno skočile. To nema veze s PDV-om.”

U timu za praćenje cijena u RS-u nemaju dovoljno podataka o cijenama jer im, kažu, kasne izvještaji iz većih opština. Načelnik Tržišne inspekcije RS-a, Zoran Vučkovac:

“Inspektori su donijeli 61 rješenje o otklanjanju neodostataka, 14 rješenja o zabrani rada, 3 rješenja o oduzimanju protivupravne imovinske koristi. Ukupna vrijednost tu je 119.259 maraka.”

U Socijaldemokratskoj partiji su ustvrdili kako će podaci Zavoda za statistiku pokazati da je kao posljedica uvođenja PDV-a potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini u januaru poskupjela za 30 maraka u odnosu na decembar prošle godine. Lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija:

“Otkud vladi pravo da traži od trgovaca u slobodnoj tržišnoj privredi da smanje svoju zaradu na džemu ili paprikama? Zašto država nije smanjila cijenu za 17 ili 7 posto energije i telefona i grijanja i vode? Ne, struja ostaje ista, voda ostaje ista, plin se sad sprema da poskupi 40 posto itd.”

Ekonomista iz Banje Luke Damir Miljević ima, opet, druge podatke o poskupljenjima:

“Sve računice pokazuju da će za prosječnu četveročlanu porodicu život u januaru biti skuplji za 48 konvertibilnih maraka.”

Iako je PDV uveden, prije svega,zbog povećanja prihoda, Lagumdžija tvrdi da su prihodi od carina, akciza i poreza manji nego prošle godine u januaru:

“Dok je prošle godine prikupljeno negdje oko 170 miliona, ove godine je prikupljeno negdje oko 136 miliona. Zaključak je, nažalost, katastrofalan, a to je da ogroman porez koji ljudi plaćaju je sada veći, da ovo poskupljenje je za građane praktično značilo povećanje cijena za njih, a da taj porez nije otišao u budžete.”
XS
SM
MD
LG