Dostupni linkovi

LONDON


Ministri zemalja Kontakt grupe za Kosovo, specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari i visoki predstavnici, Evropske unije i NATO ponovili su u Londonu vazznost pronalazzenja ressenja za Kosovo koje che promovisati multietniccko drusstvo i tako ojaccati stabilnost regiona. Oni su, kako se navodi u saopsstenju sa sastanka, izrazili uverenje da je "potrebno preduzeti sve napore kako bi se tokom 2006. godine postiglo dogovorno ressenje" i da Rezolucija 1244 UN ostaje okvir za tekuchi proces statusa, uz kljuccnu ulogu Saveta bezbednosti UN i
Kontakt grupe".
Ministri su ponovili smernice iz novembra 2005. godine, prema kojima ne mozze biti povratka na situaciju od pre 1999. godine, podele Kosova niti ujedinjenja Kosova sa bilo kojom drugom zemljom, ili nekim njenim delom.
"Ministri occekuju od Beograda da ima na umu da ressenje, izmedju ostalog, mora da bude prihvatljivo za narod Kosova. Katastrofalna politika prosslosti predstavlja srzz sadassnjih problema. Danas, lideri u Beogradu snose veliku odgovornost da oblikuju ono ssto che se dessavati sada i u buduchnosti", navodi se u saopsstenju sa sastanka.
Predstavnici Kontakt grupe zakljuccili su da privremene vlasti Kosova moraju ucciniti visse kako bi obezbedile sprovodjenje standarda koje je definisao Savet bezbednosti UN, i da je posvechenost tih vlasti "kljuccna za izglede postizanja trajnog ressenja statusa, koje che svim zajednicama omoguchiti bezbedan zzivot".
U saopsstenju se navodi da su predstavnici Kontakt grupe, UN, EU i NATO ponovili i da Beograd mora da ispuni u visse navrata ponavljano obechanje da che u potpunosti saradjivati sa Hasskim tribunalom.
XS
SM
MD
LG