Dostupni linkovi

Obustavljen gradski saobraćaj u Sarajevu


Oko tisuću radnika Javnog komunalnog poduzeća GRAS stupilo je u štrajk, zbog čega je u utorak obustavljen prijevoz u gradu Sarajevu. Radnici zahtijevaju ostavku rukovodstva ovog poduzeća, na čelu sa direktorom Ibrahimom Jusfranićem. Naime, u više navrata radnici su demantirali da ne štrajkuju zbog povećanja plata, nego zbog malverzacija i pljačke ove firme.

Prema riječima novoizabranog lidera sindikata GRAS-a, Emira Muminovića, radnici neće prestati sa štrajkom dok se ne pojavi netko iz Vlade Kantona Sarajevo:

“Mi smo za to da se smijene. Znači, dok god ne dođe neko iz grada, a to je ministar Zvizdić - da dođe i da kaže, s potpisima: ’Ti ljudi su smijenjeni, nisu više na funkcijama’, mi počinjemo odmah raditi. Dok ne dođu, mi nećemo početi raditi. Znači, koliko će to biti, mi rok ne znamo. Zavisi od Vlade.”

Nakon održane vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija uputilo je naredbu Nadzornom odboru i menadžmentu poduzeća GRAS da hitno - u roku od 60 minuta uspostavi funkciju javnog gradskog prijevoza. Za naš radio je dala izjavu i ministrica prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, Ljiljana Sakić, ističući da će učiniti sve da se ovaj problem što prije riješi:

“Aposolutna želja mene, kao ministrice, i Ministarstva, a sigurna sam i Vlade i svih građana, je da se što prije ova mora završi i da se sve ostalo, znači zahtjevi - ukoliko su i opravdani, ne želim o njima komentarisati - rješavaju na jedan legalan način, u okviru institucionalnog sistema u okviru preduzeća, a ne na ovaj način, jer radnicima koji su htjeli izaći na liniju je to zabranjeno.”

Ispred poduzeća GRAS okupio se i veliki broj građana Sarajeva dajući podršku radnicima:

“Tri hiljade duša hoće da dođe pred firmu. Molimo vas da im pošaljemo autobuse. Doći će tri hiljade duša s Kobilje glave pred GRAS.”

Nadzorni odbor poduzeća GRAS smatra da je ovaj štrajk, koji je proizveo obustavu javnog gradskog prometa u Sarajevu, apsolutno nelegalan i protivi se pozitivnim zakonskim propisima. Također, iz Nadzornog odbora zahtijevaju sankcioniranje i pravno procesuiranje inicijatora i organizatora štrajka. Prema riječima predsjednika Nadzornog odbora, Omira Tufe, predat je zahtjev Kantonalnom sudu da on riješi situaciju, odnosno da uputi policiju kako bi riješila ovaj slučaj. Radnici koji su blokirali kapiju GRAS-a namjeravaju nastaviti štrajk i još je neizvjesno kada će gradski prijevoz početi s radom.
XS
SM
MD
LG