Dostupni linkovi

LONDON / RAMALA


Predstavnici velikih sila poručili su palestinskom pokretu Hamas koji je pobedio na palestinskim parlamentarnim izborima da mora da se odrekne nasilja, da prizna državu Izrael i sve mirovne sporazume ako želi da Palestinci nastave da dobijaju zapadnu pomoć.
Stav četvorke posrednika u bliskoistočnim mirovnim pregovorima koju čine SAD, UN, EU i Rusija objavio je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan.
"'Kvartet' je zaključio da je neizbežno da donatori razmotre dalju pomoć bilo kojoj novoj vladi, na osnovu njene posvećenosti principima nenasilja, priznavanja Izraela i prihvatanja ranijih sporazuma i obaveza, uključujući 'nacrt mirovnog plana'", saopštio je generalni sekretar UN.
Britanska agencija Rojters (Reuters) je prenela kasno večeras izjavu jednog od čelnika Hamasa – Sami Abu Zuhrija koji je odbacio taj zahtev.
"'Kvartet' je trebalo da zatraži prekid (izraelske) okupacije i agresije... a ne da traži od žrtve da prizna okupaciju i da stoji vezanih ruku pred agresijom", rekao je Sami Abu Zuhri.
Nemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u ponedeljak u Ramali ali se nije sastala as predstavnicima Hamasa.
"Jasno sam istaknula kako Nemačka od svih političkih snaga očekuje da prihvate preduslove za političko delovanje, a to za mene kao prvo znači priznanje postojanja Izraela i drugo, da nema nasilja", izjavila je nemačka kancelarka u Ramali na zajedničkoj konferenciji za medije predsednikom Palestinske Samouprave Mahmudom Abasom.
XS
SM
MD
LG