Dostupni linkovi

BRISEL / MOSKVA


Ministri inostranih poslova velikih sila okupljenih u kontakt grupi zatražiće danas na sastanku u Londonu da pregovori o statusu Kosova budu okončani do kraja ove godine, saznaje u Briselu Radio Slobodna Evropa.
Šefove diplomatija Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije, koji bi u tom sastavu trebalo da razgovaraju o Kosovu prvi put od 1999, o situaciji na Kosovu bi trebalo da informiše posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Marti Ahtisari (Maarti).
U međuvremenu je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da je od ruskog ministra Sergeja Lavrova zatražio da se na tom sastanku prilikom razmatranja mogućih rešenja za Kosovo, založi za pronalaženje "univerzalnog pristupa".
"To je izuzetno vazno pitanje i za Rusiju, ne samo sa aspekta poštovanja načela međunarodnog prava nego i sa stanovišta praktičnih interesa na postsovjetskom prostoru", prenela je ruska zvanična agencija Itar Tas reči predsednika Putina navodeći da je to izgovorio u nedelju na sastanku sa ministrom Lavrovim.
XS
SM
MD
LG