Dostupni linkovi

Energetska kriza na Kosovu


Zbog niskih temperatura ovih dana na Kosovu je otežano snabdevanje električnom energijom, a najviše su pogođeni regioni koje je Kosovske energetska korporacija, KEK, označila kao kategoriju koja ne plaća račune za struju. Mnoga mesta imaju struju samo po sat ili dva dnevno. Među njima su i srpske sredine. Zbog temperatura koje se zadržavaju ispod nule u otežanim uslovima rade škole i bolnice, a svakodnevni život je potpuno poremećen. Nataša Petrović, zbog čestih restrikcija, u otežanim uslovima radi u prehrambenoj prodavnici u Gračanici:

“Struje nema. Tri dana ima po sat vremena, sest sedam sati nema, pa dođe pola sata ili sat. Ko se snađe snađe, radi se u hladnom, a sada je napolju toplije nego unutra. Veoma je teško stanje.”

Snežana Bulatović kao raseljeno lice živi u Gračanici. Stanje ocenjuje katastrofalnim:

“Niti možeš da se okupaš, da se opereš, da skuvaš. Jedino na šporet na drva, ali ako imaš drva. Katastrofalno stanje je kada moraš da legneš sa kapom na glavi, sa dva ili tri jorgana na sebi. To nisu uslovi za život, mi smo se vratili u 14 vek.”

Ali, osim u srpskim, restrikcije su na snazi i u sredinama u kojima žive Albanci. Sabedin Ferati je iz Istoka:

“Tokom celog dana ima samo sat vremena struje. Mi redovno plaćamo struju, a sada je nemamo, to nas strašno nervira i nema smisla.”

Portparol KEK-a Donika Kadaj-Bujupi kaže da je zbog niskih temperatura proizvodnja struje otežana kao i uvoz iz zemalja regiona:

“Na Kosovu ovih dana imamo velikih problema. Velike hladnoće tokom prošlih dana sigurno da su faktor da u nekim mestima zbog kvarova ima dužih restrikcija.”

Kako je nezadovoljstvo građana veliko, došlo je i do incidenata. Nepoznati počinioci su u petak oštetili dalekovode u selu Likošan, opština Srbica, čime je onemogućen uvoz struje iz Crne Gore, Hrvatske i zapadnih zemalja, a u Podujevu su napadnute kancelarije KEK-a. Istovremeno, u mnogim mestima se najavljuju protesti. Portparol KEK-a kaže da ne postoji nikakva diskriminacija u snabdevanju strujom, već se to odvija prema planu ABC:

“Kosovska energetska koorporacija poznaje samo ljude koji plaćaju električnu energiju i one koji ne plaćaju. Tako da to uopšte nema veze sa srpskom ili albanskom sredinom. Sve su svemu, mi na čitavom Kosovu sprovodimo plan ABC.”

Plan ABC konkretno znači da - oni regioni koji redovno plaćaju struju su u grupi A i struju imaju 24 sata, oni koji delimično plaćaju su u grupi B i imaju manje restrikcije, dok su regioni u kojima se struja uopšte ne plaća u grupi C i kod njih su isključenja najduža. Na pitanje u kojoj su kategoriji srpske sredine, Donika Kadaj – Bujupi odgvara:

“Ja mislim da većina srpskih sredina vrlo malo plaća struju, tako da su sigurno većina u kategoriji C”.

Predstavnica KEK-a ističe da svi građani Kosova, koji nisu u mogućnosti da plate dug za utrošenu struju, mogu da potpišu ugovor sa tom korporacijom, čime će im biti omogućeno da dug otplaćuju u mesečnim ratama u dužem vremenskom periodu.
XS
SM
MD
LG