Dostupni linkovi

Pregovori trebaju početi što pre


Roan se na aerodromu Priština susreo sa šefom UNMIK-a, Sorenom Jesenom Petersenom, koji je danas otputovao na sutrašnji sastanak Kontakt grupe u London. Roan je rekao da je došao u Prištinu da se informiše o političkim kretanjima na Kosovu posle smrti predsednika Ibrahima Rugove i da se sagledaju mogućnosti za nastavak procesa utvrđivanja statusa Kosova:

"Glavni cilj moje posete je da vidim koliko brzo možemo da ponovno odredimo prvu rundu direktnih razgovora koji su bili planirani za prošli četvrtak, ali koje je trebalo odložiti."

Roan je ocenio da je u interesu svih da pregovori započnu što pre. Istakao je kako nema nekog zadnjeg roka u kojem treba da se održi sastanak o reformi lokalne uprave u Beču, ali je rekao da su on i gospodin Ahtisari, kao i srpska strana spremni, tako da od kosovske strane zavisi koliko se brzo mogu održati ovi razgovori:

"Mi još nemamo neki zadnji rok i sve zavisi od kosovskog rukovodstva, jer mi možemo još sutra da započnemo. Stvarne sve zavisi od ovdašnje delegacije."

Izbor predsednika Kosova i brzina kojom on treba da bude izabran pripada institucijama Kosova, kazao je Roan:

"Mi ćemo se sa svakom delegacijom, koja dolazi u Beč i koja će imati potreban mandate, dogovoriti."

Roan je istakao da je u interesu svih da razgovori počnu što pre. Tokom sutrašnjeg dana Roan će se susresti sa najvišim rukovodiocima institucija i članovima pregovaračke delegacije Kosova.
XS
SM
MD
LG