Dostupni linkovi

DAMASK / VAŠINGTON


Palestinski pokret Hamas odbacio je u subotu zahteve da položi oružje ako želi da Palestinci i dalje dobijaju zapadnu pomoć.
"Pomoć ne može biti mač nad glavom palestinskog naroda i neće biti materijal za ucenu našeg naroda, Hamasa i otpora. Mi to odbacujemo", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Ismail Hanijeh britanskoj agenciji Rojters (Reuters).
Sjedinjene Američke Države su u petak najavile mogućnost ukidanja svoje pomoći Palestincima ako militantna grupa Hamas bude preuzela kontrolu nad palestinskom vladom.
"Naša politika je veoma jasna. Zakon i pravila nalažu da novac ne sme ići terorističkim organizacijama. Hamas jeste teroristička organizacija", rekao je novinarima u petak uveče portparol State Departmenta Šon Mekormak (Sean McCormack).
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Izrael još ranije su među terorističke organizacije uvrstile i grupaciju Hamas koja je pobedila na palestinskim parlamentarnim izborima.
SAD su prema planu tokom ove godine trebalo da pomognu palestinske vlasti sa oko 150.000.000$ direktno i sa oko 84.000.000$ preko raznih fondova Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG