Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je u subotu ocenio da jučerašnji poziv Evropske unije za stvaranje slobodne trgovinske zone na Balkanu neće usporiti put njegove zemlje ka Evropskoj uniji, pri čemu je odbacio bilo kakvu mogućnost stvaranja carinske unije Hrvatske sa ostalim državama regije.
"Nema nikakve šanse da bilo ko na bilo koji način u evropskim strukturama pokuša kreirati neku novu tvorevinu kao što je Jugoslavija, ili nešto drugo", izjavio je premijer Sanader u subotu na konferenciji za medije u Vladi Hrvatske rekavši da je za ideju zvanično predstavljenu u petak u Briselu čuo još avgusta 2005. i da je tom prilikom rekao smatra boljim predlog ulaska država Balkana u CEFTA-u.
"Predložio sam da olabavimo kriterije tako da u CEFTA-u mogu ući i BiH, Srbija i Crna Gora, Albanija, Makedonija i Moldavija", rekao je premijer Hrvatske.
Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje je predstavio u petak u Briselu dokument o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zapadnog Balkana u koju bi ušle Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, i Kosovo.
Premijer Sanader je najavio za ponedeljak odlazak u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom (Jaap de Hoop Scheffer).
XS
SM
MD
LG