Dostupni linkovi

VAŠINGTON / MOSKVA / DAMASK / JERUSALIM


Sjedinjene Američke Države su najavile mogućnost ukidanja svoje pomoći Palestincima ako militantna grupa Hamas bude preuzela kontrolu nad palestinskom vladom.
"Mi ne obezbeđujemo novac terorističkim organizacijama", rekao je novinarima portparol State Departmenta Šon Mekormak (Sean McCormack).
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Izrael još ranije su među terorističke organizacije uvrstile i grupaciju Hamas koja je pobedila na palestinskim parlamentarnim izborima.
SAD su prema planu tokom ove godine trebalo da pomognu palestinske vlasti sa oko 150.000.000$ direktno i sa oko 84.000.000$ preko raznih fondova Ujedinjenih nacija.
Ruski i izraelski ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Cipi Livni objavili su nakon sastanka u Moskvi da je zajednički ocenjeno da stvaranje palestinske države podrazumeva odustajanje od nasilja.
Visoki zvaničnik Hamasa Ismail Hanijeh odbacio je danas pozive međunarodne zajednice da ta grupa odustane od nasilja i da položi oružje.
"Pomoć ne može biti mač nad glavom palestinskog naroda i neće biti materijal za ucenu našeg naroda, Hamasa i otpora. Mi to odbacujemo", rekao je Hanijeh britanskoj agenciji Rojters (Reuters).
Radikalna frakcija Fataha – "Brigade mučenika 'Al Akse'" saopštila je da će nakon što je Fatah izgubio izbore perkinuti primirje sa Izraelom.
Izrael je objavio danas da neće poslanicima Hamasa u parlamentu dopuštati prelazak preko izraelske teritorije sve dok Hamas ne bude promenio svoj zvanični stav da mu je cilj uništenje države Izrael.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je obećao juče nastavak podrške Sjedinjenih Država nezavisnom i demokratskom Libanu.
Rekao je u Beloj kući novinarima da je razgovarao sa Saadom Haririjem, sinom ubijenoga bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, i to o "zajedničkoj želji" da Liban bude "slobodan od stranog uticaja, slobodan od sirijskog zastrašivanja, slobodan da zacrta sopstveni put".
XS
SM
MD
LG