Dostupni linkovi

A šta je sa izručenjem Gudelja?


Udovica ubijenog šefa osječke policije Jadranka Reihl Kir, koja godinama vodi bitku da se Gudelja iz Australije izruči Hrvatskoj, te da mu se ponovno sudi u Hrvatskoj, smatra kako problem neizručenja Gudelja prije svega leži na hrvatskoj strani:

«Kada je u pitanju Australija i australsko pravosuđe, oni ne prave razliku između kapetana Dragana i Antona Gudelja. Međutim, u pitanju je naše pravosuđe i zahtjevi australskog pravosuđa, a upitno je da li su ispunjeni od naše strane. Jer postavlja se pitanje kako je moguće da ni mjesec dana nije prošlo od raspisane tjeralice za kapetanom Draganom, a on je već sada lišen slobode. Međutim, Gudelj, za kojim je raspisana tjeralica još prije godina, još uvijek je na slobodi.“

Gudelj je 1994. na Županijskom sudu u Osijeku, zbog trostrukog ubojstva, u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. No, kad je 1996. uhićen u Frankfurtu i izručen Hrvatskoj, ponovno mu je suđeno, ali je godinu dana kasnije, temeljem zakon o oprostu, oslobođen, te je otišao u Australiju, čije državljanstvo također ima. Tu skandaloznu sudsku odluku 2001. poništio je Ustavni sud, pa od tada Hrvatska od Australije traži njegovo izručenje.
Krunislav Olujić, nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda, koji je odbio da se na Gudelja primjeni Zakon o oprostu, kaže kako je to njegov nasljednik Milan Vuković ipak prihvatio. Olujić drži da, zbog neozbiljnog postupanja hrvatskog pravosuđa, izručenje Gudelja može biti upitno:

«Čini se da će australske vlasti, odnosno pravosudne vlasti kada budu odlučivale o zahtjevu za njegovim izručenjem, morati uvažavati i činjenicu da je njemu kao australskom državljaninu u postupku pred hrvatskim sudom, mora omogućiti pravo i na pravično suđenje što su s obzirom na dosadašnji tijek postupka i s obzirom na predhodni postupak u Hrvatskoj sa gospodinom Gudeljom, hrvatske pravosudne vlasti propuštale učiniti. Osim pravnih razloga, australske vlasti će rukovoditi i političkim kriterijima, koji ovoga puta govore na štetu republike Hrvatske i istog zahtjeva za izručenje gopodina Gudelja.»

Udovica ubijenog šefa osječke policije Jadranka Reihl Kir smatra kako nezainteresiranost Hrvatske za izručenjem Gudelja ima političku pozadinu. Ona je uvjerena da iza ubojstva njenog supruga, koji se 1991. zalagao za pregovore s pobunjenim Srbima i protivio se ratnoj opciji, stoje politički motivi ali i politički nalogodavci:

«Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa ustvari ne štite Gudelja, već nalogodavce. Jer, ja mislim da, kada bi Anton Gudelj bio priveden hrvatskom pravosuđu rekao bi pravu istinu, jer nebi htio snositi sve sam.»

U Ministarstvu unutarnjih poslova rečeno nam je kako su oni, u zahtjevu za izručenjem Gudelja slijedili istu proceduru kao i u zahtjevu za izručenjem kapetana Dragana. U Ministarstvu pravosuđa, unatoč višekratnim pokušajima, nismo uspjeli dobiti odgovor.
XS
SM
MD
LG