Dostupni linkovi

Završen mandat u BiH


Nema posla preko noći, kazao je Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, uz podsjećanje na slogan “Posao i pravda”, kojim je započeo svoj mandat prije tri po godine. Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini nije ni blizu totalnog kolapsa, kako su to neki analitičari predviđali, ocjena je ambasadora Ešdauna:

“Godišnja stopa rasta bh. ekonomije iznosi 5,6 posto, što je, usput, ekonomija sa najvišom stopom rasta na zapadnom Balkanu. Imamo najnižu inflaciju na istom prostoru, povećanje direktnih stranih investicija za 25 posto u posljednjoj godini. U isto vrijeme izvoz je povećan za 25 posto, industrijska proizvodnja u Federaciji je veća za 23, a u RS-u za oko 12 posto.”

Da li je to dovoljno? Nije, kaže ambasador Ešdaun, ali dodaje “trebat će vremena da se sve to odrazi na svakodnevni život građana”:

“Za četiri godine stvorena je jedinstvena struktura oružanih snaga BiH, jedinstven carinski sistem, sistem PDV-a, jedinstvena obavještajna služba. Mostar je ujedinjen, jedinstveno je pravosuđe. Tu su i Državni sud za borbu protiv korupcije i Odjel za ratne zločine. To nije malo.”

Visoki predstavnik naglašava da je to bio težak posao i da je ponekad bio brutalan prema bh. političarima, ali da se zbog toga neće izvinjavati.
Ešdaun je pomenuo i najveći neuspjeh svoga mandata, premda mu to, kako ističe, nije ni bilo u mandatu:

“Nema drugog odgovora osim da su to Karadžić i Mladić. Nisam vjerovao da se oni mogu uhapsiti nekom vrstom helikopterske akcije, ali radio sam to kroz politički pritisak - kroz uklanjanje 50 osoba povezanih sa njima, kroz zatvaranje bankovnih računa, preduzeća iz Karadžićeva mreže podrške.”

Za najveći uspjeh na tom planu Ešdaun smatra osnivanje Komisije za Srebrenicu, koja je zaslužna i za promjenu mišljenja u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno za stav da bi Mladić trebao biti uhvaćen i predat Haškom tribunalu.

Tek, podvlači na kraju svog mandata Visoki predstavnik, bez ikakave naknade i dalje će promovisati Bosnu i Hercegovinu u svijetu, a naročito u oblasti turizma. Jeste, prodao je kuću na Jablaničkom jezeru, ali ostat će vezan za Bosnu i Hercegovinu, jer namjerava kupiti imanje na Igmanu ili na Bjelašnici, kako bi ljeta provodio u šetnji sa porodicom, a skijao se tokom zime.
XS
SM
MD
LG