Dostupni linkovi

Hamas dobio izbore, vlada podnijela ostavku


To je izbor i volja naroda koja se mora poštovati i na osnovu toga formirati nova vlast, izjavio je aktuelni palestinski premijer Ahmed Qurei i objavio ostavku vlade kako bi omogućio predsjedniku Mahmoudu Abbasu da imenuje novog premijera. Predstavnici Hamasa su najavili da će „odmah započeti konsultacije sa svim političkim stranama o oblikovanju nove vlasti".

Želim da potvrdim našu spremnost i volju za uspostavljanje političkog partnerstva sa svim predstavnicima Palestinaca, izjavio je na konferenciji za novinare Hamasov lider i nosilac izborne liste Ismail Haniya. Postojanje daljeg oružanog otpora i naoružanih formacija u okviru Hamasa, on je doveo u uzročno-posljedičnu vezu sa postojanjem izraelske okupacije:

„Sve dok postoji izraelska okupacija, Palestinci imaju pravo da joj se suprotstavljaju i brane se svim sredstvima.“

Pobjeda radikalnog pokreta Hamas na palestinskim parlamentarnim izborima dovodi u sumnju uspješan nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku, prva je zvanična reakcija izraelskih predstavnika koji najavljuju da neće pregovarati sa čelnicima pokreta koji ne priznaje državu Izrael. Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres:

"Mi nećemo mijenjati našu poziciju. Ako Hamas ne želi mir, ako ne želi pregovore i ako oni žele nastaviti sa terorističkim aktivnostima, mislim da neće imati nikakvu podršku iz Izraela.“

I Sjedinjene Američke Države su saopštile da neće mijenjati svoju poziciju prema Hamasu koji, kako je danas izjavila državni sekretar Condoleeza Rice, „ima jednu nogu u politici, a drugu u teroru“:

„Palestinci su očigledno glasali za promjene, ali mi vjerujemo da su njihove aspiracije za mir ostale nepromijenjene. Takve težnje mogu biti izražene samo kroz rješenje postojanja dvije države, a koje zahtijeva odbacivanje nasilja i terorizma i prihvaćanje prava na postojanje Izraela.“

Evropska unija će sarađivati sa budućom palestinskom vladom sve dok ona bude opredijeljena za provođenje miroljubivih ciljeva na Bliskom istoku, izjavila je Benita Ferrero-Waldner, evropski komesar za vanjske odnose.

Analitičari bliskoistočnih zbivanja ističu kako pobjeda Hamasa na palestinskim parlamentarnim izborima nije iznenađujuća i moguće je bilo očekivati radikalne promjene u političkom razmišljanju Palestinaca.
Hajrudin Somun, novinar i publicista iz Sarajeva, i Hamasovu pobjedu izvodi iz dva osnovna konteksta:

„Palestinci su, naime, u proteklih pola vijeka pokušavali na razne načine da vrate okupirane teritorije i da stvore svoj vlastiti dom ili državu. Nisu uspjeli. Kao što znate, nisu im dali. I prirodno je što je jezgro radikalizma u međuvremenu prerastalo u pokret. Drugo, Hamas treba također staviti u kontekst jačanja i dolaska na površinu i vlast desničarskih, radikalnih, konzervativnih, fundamentalističkih strujanja svuda po svijetu, osim Latinske Amerike.“

Dodatni faktor približavanja Palestinaca Hamasu na posljednjim izborima bilo je i njihovo nezadovoljstvo korupcijom vladajućeg Fataha i nepotizmom političara iz generacije lidera Yassera Arafata. Tome treba dodati i karakterističnu evoluciju pokreta Fatah u posljednje tri decenije, kaže Hajrudin Somun u procjeni daljeg razvoja političke konsolidacije među Palestincima:

„Mislim da će morati doći do nekog kompromisa i zajedničke vlasti i Hamasa i Al Fataha i drugih palestinskih struja, jer bez Fataha se ne može zamisliti palestinski pokret i konačno rješenje palestinskog pitanja. Inače, da podsjetim, ovaj radikalizam, koji je očit i u Hamasu i na Bliskom Istoku, nije bio takav u onom palestinskom pokretu od prije dvije-tri decenije, i da je dosta sekularno usmjerenje Al Fataha također preraslo u radikalne struje unutar samog Fataha, a o Hamasu da ne govorimo.“
XS
SM
MD
LG