Dostupni linkovi

Počeli pregovori BiH - EU


BiH - evropska zemlja, bližim određenjem - na Balkanu, zvanično je danas počela dug put evropskih integracija.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović:

“Napokon smo uhvatili dugo očekivani vlak koji vodi BiH u evropsku budućnost. Međutim, moramo pokazati odlučnost, spremnost i istrajnost i u tom vlaku ostati do konačne destinacije, a ne zaustaviti se na prvoj stanici, možebitno, u tri različita vagona.”

Iza prigodnih riječi stoji dug i trnovit put, upozorava ekonomski analitičar iz Banje Luke, Damir Miljević:

“To putovanje će da traje najmanje deset godina i ne vidim razloga zašto bi bili nešto previše ushićeni oko tog. Mislim, inače, da je stvorena jedna atmosfera kao de se nešto ozbiljno dešava u BiH. Nažalost, to je početak jednih značajnih pregovora, međutim, rezultate tih pregovora građani BiH će da osjete tek za godinu, dvije - i to danas ne znamo da li pozitivne ili negativne.”

Sličnog mišljenja je i Dragoljub Stojanov, univerzitetski profesor i predsjednik Alternativne vlade u BiH:

“Evropska unija je jedna visoko planirana, organizirana privredna organizacija, moderno društvo. A mi smo dosta od toga daleko. Potpuno nespremni - i politički i ekonomski. Kakav ulazak u Evropsku uniju? Evo, možemo početi pregovore. Ako oni budu oni nama govorili ono što za sad izgleda će biti tako, da se mi brzo prilagođavamo njihovim uvjetima, to je nemoguće, mi nemamo za to resurse uopšte. Mi moramo, prije svega, voditi računa o nama, o našem privrednom razvoju, vlastitim snagama i vlastitim potencijalima, graditi vlastito poštovanje. A Evropska unija? Kad mi budemo jaki, mi ćemo njima biti interesantni.”

Onakva kakva je danas, BiH je nesposobna za počinjanje istinskih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, smatra profesor Nerzuk Ćurak, Međunarodni forum Bosna:

“Da je zemlja nepripremljena za tu vrstu posla govori upravo imperativni zahtjev Sjedinjenih Država i Evropske unije da se vode pregovori između vodećih političkih stranaka o izmjeni ustavne strukture. Sad su ti pregovori odloženi do završetka oktobarskih izbora. Prema tome, s jedne strane imate odlaganje pregovora koji bi trebalo da izmijene ustavnu konstituciju, a sa druge strane imate započinjanje pregovora sa neuspješnom ustavnom konstitucijom. I imat će te ta dva procesa, znači kao glumljenje da se mi približavamo Evropskoj iuniji i, s druge strane, daljnje betoniranje uređenja zemlje koje apsolutno nas onemogućuje da postanemo članica Evropske unije. Ja znam da to zvuči krajnje, možda, mazohistički, krajnje pesimistično. Ne. Ovo je najveći mogući optimizam.”

Tokom prošle godine, na ime viza za evropske zemlje, od građana BiH ubrano je 50 miliona konvertibilnih maraka, ili 25 miliona eura. To ne ide u prilog časnih namjera evropske porodice naroda, navodi Saša Magazinović, Forum mladih SDP-a:

“Naš je stav da mi smatramo da je to skandalozno, pri tome imajaći u vidu, recimo, časne namjere tih istih koji nam uvode te vize da nam pomognu. Dakle, tu vidimo jednu ogromnu disproporciju. Jedan je veliki broj ljudi koji smatraju da je ovo jedan od načina da sve pare koje ulaze u BiH da one na isti način izađu iz BiH.”

Prema planu pregovora, oni će se voditi svakih šest sedmica, a BiH očekuje da prelazni period do ulaska u Evropsku uniju bude oko 10 godina. Šta kažu građani kad će njihova zemlja u Evropu ?

“Pa, ne znam. Ne bih prije jedno 20 godina. Ja sam pesimističan što se toga tiče.”

“Nikad. Dok se ovi ne promijene - nikad.”

“Nije bitno uopšte da li će BiH biti članica Evropske unije, a dobro bi bilo da bude, nego je bitno da dostigne evropske standarde.”
XS
SM
MD
LG