Dostupni linkovi

Pedi Ešdaun odlazi iz BiH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Pedi Ešdaun, izjavio je u Banjoj Luci da najvećim propustom i razočarenjem za tri i po godine svog manadata u Bosni i Hercegovini smatra neprivođenje pravdi haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića:

“Možda se kritike za ovo mogu prebaciti i na međunarodnu zajednicu, jer i mi smo pravili greške. Ali, ako se postavlja pitanje gdje se nalazi primarna odgovornost, onda bih rekao da se ta odgovornost nalazi u Banjoj Luci i Beogradu koji 9 godina nisu činili ništa. Zadovoljan sam što je ta brana opstrukcije sada popustila i da je 11 optuženika za ratne zločine u prošlog godini otišlo u Hag. Karadžić i Mladić sada su izoloraniji nego ikada i smatram da je i to ipak neki uspjeh.”

Ambasador Ešdaun, koji sa mjesta Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH odlazi 31. januara, rekao je da ne žali što je u nastojanju da se u Hag privedu svi optuženi često posezao i za mjerama smjena političkih ličnosti, posebno u RS-u:

“Zaista ne želim da se izvinim što sam morao da izvršim određene smjene kako bismo došli što bliže tom cilju. Slamanje brane opstrukcije je stvorilo novu mogućnost za ovu zemlju. Međutim to neće biti završeno dok se Karadžić i Mladić ne nađu u Hagu i to jeste propust koji smo svi mi napravili.”

U okviru oproštajnog obilaska BiH, Ešdaun se u Banjoj Luci sastao sa predsjednikom RS-a Draganom Čavićem, premijerom Perom Bukejlovićem, te liderom opozicije, predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Prema Ešdaunovim riječima, osim kurtoaznih razgovora sa premijerom Bukejlovićem, obavjestio ga je da će rukovođenje Grupom za nadzor rada i saradnju sa Haškim tribunalom predati u ruke domaćih političara:

“Taj posao ću predati u ruke pod predsjedavanjem državnog premijera vlade, a taj posao se tiče i domaćih arhiva.”
XS
SM
MD
LG