Dostupni linkovi

Oficiri Vojske RS umešani u zločin?


Današnji iskaz petooptuženog Branislava Medića, koji je bio vozač u jedinici “Škorpinoni”, zanimljiv je utoliko što je u početku iznošenja odbrane tvrdio da nije video ko je pucao u zarobljenike, da bi nakon iskaza drugooptuženog Pere Petraševića, koji je tvrdio da je upravo Medić ispalio tri hica u dvojicu zarobljnika rekao “Nemam komentar”, a da bi posle dodatnog ispitivanja nekoliko minuta kasnije ipak rekao “Pucao jesam, ali ne u vikendici”.

Ono što je kao novo uvedeno u ovaj sudski proces je Medićeva tvrdnja da su šestoricu muškaraca u bazu “Škorpiona” dovezla dvojica oficira Vojske Republike Srpske, od kojih je jedan verovatno potpukovnik, kako tvrdi Medić, tražio od njega da ih preveze do prve borbene linije radi razmene, ali su nakon saznanja da su srpski zarobljenici ubijeni, pripadnici “Škorpiona” izveli bošnjačke mladiće i najpre četvoricu, a potom nešto dalje u jednoj vikednici likvidirali preostalu dvojicu zarobljenika. Punomoćnik oštećenih advokat Dragoljub Todorović:

“Danas je dao izjavu poslednji okrivljeni Medić. On uglavnom događaj potvrđuje u potpunosti, događaj opisuje na isti način na koji ga opisuje okrivljeni Petrašević i okrivljeni Medić Aleksandar, i kako je prikazano na filmu. Međutim on daje malo drugačiju interpretaciju događaja, ubacuje to lice nekog pukovnika ili potpukovnika Republike Srpske, koga predstavlja kao glavnog, kao čoveka koji je naredio da se ti zarobljenici prvo istovare a onda streljaju nakon što nije uspela neka razmena. Dakle to je jedna novost o kojoj ćemo sutra raspravljati da vidimo da li Medić Slobodan, i Petrašević i Vukov, da li oni znaju za nekog oficira sa tako visokim činom pukovnika ili potpukovnika, i da li je on imao neku ulogu tamo.”

Srpska javnost bila je šokirana emitovanjem snimaka egzekucije za koji petooptuženi tvdi da ga je sačino Dušan Kosanović koji je, kaže ovaj optuženi, izbacio delove o umešanosti njegovog brata od tetke izvesnog Momića, koji je u bekstvu. Od šestorice ubijenih posle ekshumacije tela na osnovu DNK analize identifikovani su Azmir Alispahić, Safet Fejzić i Sadik Saltić, a suđenju su prisustvovali članovi porodica žrtava.

“Ja sam Nura Begović iz udruženja građana Žene Srebrenice, inače sam iz Srebrenice. Nismo nešto ni očekivali od njega da će on nešto reći zato što znamo da je rodbinski vezan za Medića komandanta. On je njegov zet, vidimo da laže i da poriče neke stvari, a u suštini se zna da je on ubica. Mi zaista samo očekujemo pravilno suđenje od ovog suda, da se njima izreknu kazne onakve kakve zaslužuju, to jest doživotne.

Zanimljivo je i da su Haški svedoci G.S. i D.K, koji svedoče u procesu protiv Slobodana Miloševića, odbili da se pojave u sudnici u Beogradu, a sudsko veće je prihvatilo da svedoče putem video-linka. Na početku suđenja, 20. decembra prošle godine, prvooptuženi komandant “Škorpiona” Slobodan Medić izjasnio se da nije kriv po optužnici da je naredio streljanje. Krivicu su negirali i Pero Petrašević, Aleksandar Medić i Aleksandar Vukov, dok je Momić u bekstvu, a Županijski sud u Zagrebu je nedavno za zločin kod Trnova osudio na dvadeset godina zatvora Slobodana Davidovića.
XS
SM
MD
LG