Dostupni linkovi

Stanica za Sarajevo, kolodvor za Zagreb


Iako je novi statut kojim je Mostar trebao postati jedinstven grad donesen prije dvije godine, svakodnevni život Mostara nastavlja funkcionisati odvojeno na bošnjačkoj i hrvatskoj strani. Paralelne osnovne i srednje škole, dva univerziteta, zdravstvene i kulturne institucije, komunalna preduzeća, pa čak i ustanove koje su pravno ujedinjene nastavljaju raditi fizički odvojene u dva dijela grada, sa gotovo jednonacionalnom strukturom zaposlenika. Također, zanimljivo je kako su mnoga mostarska poduzeće, nakon rata registrirana u dva dijela grada, privatizirana odvojeno i kao takva djeluju i danas.

Posljednji u nizu mostarskih apsurda je nova autobuska stanica. Direktor Milenko Zelenčić naglašava:

“Planirali smo to završiti u ovoj godini. Nije to samo autobusni kolodvor nego ima i prateće sadržaje, kao svi ostali, trgovačke poslovni radnje, obrti itd., tako da planiramo u ovoj godini kompletne radove u cijelosti, znači sve prateće objekte i sve, završiti.”

Slična stanica već postoji u Mostaru. Izgrađena je davne 1967. godine, kada je utemeljeno javno preduzeće Autoprevoz Mostar. Nakon rata, Autoprevoz se privatizirao odvojeno u dva dijela grada. Dok stanica, s obzirom na lokaciju, postaje vlasništvo Autoprevoza iz dijela grada s bošnjačkom većinom, uslovno rečeno hrvatskom Autoprevozu prepušteno je zemljište u u zapadnom dijelu grada - iako se stanica uglavnom koristila zajedno. Direktor Autoprevoza iz većinski bošnjačkog dijela Mostara, Mirsad Kuko:

“Postoji autobuska stanica koju je Autoprevoz izgradio 1967. godine i koja, znači, evo 40 godina funkcioniše. I svak zna za nju - i tu je gdje jeste. Zadovoljava sve kriterije koje je Federacija, odnosno država tražila od autobuske stanice - a i kanton naravno i grad. Iskorištena je svega sa pedesetak posto kapaciteta. Znači, nije nije iskorištena s drugih 50 posto kapaciteta. I sa tog aspekta nema potrebe za izgradnju neke druge autobuske stanice.”

S obzirom da oba preduzeće uglavnom preživljavaju, na pitanje kako će dvije moderne stanice moći podnijeti tržišnu utakmicu u gradu sa 120 hiljada stanovnika, i Kuko i Zelenčić se slažu da se ništa bitnije neće promijeniti. Naime, iz većinski bošnjačkog dijela grada i dalje će se voziti prema Sarajevu, a autobusima, uslovno rečeno, hrvatskog Autoprevoznika prema Zagrebu, čime je de fakto ozvaničena i podjela tržišta. Milenko Zelenčić, direktor nove autobuske stanice ili zvanično Autobuskog kolodvora, to smatra samo prilagođavanjem na postojeće stanje:

“Neće to, ni dosadašnjih godina niko nije uticao na ničije poslovanje. Mi smo se otprilike i profilirali - koje linije dolaze ovdje, koje dolaze tamo, tako da mi u tom smislu i nemamo konkurenciju.”

Unatoč pozitivnim ocjenama međunarodne zajednice, Mostar je sve dalje od stvarnog životnog ujedinjenja. Da stanica nije izdvojen slučaj, svjedoče i sve češće najave da će grad dobiti još jedan stadion, te paralelne sportske dvorane. Najvažnije da svako ima svoje, šta su, čini se, osim aktuelnih političara, u Mostaru prihvatili i poduzetnici. Narod ionako niko ništa ne pita.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG