Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Bezbednosna situacija Kosovu je stabilna, procenile su u ponedeljak, dva dana nakon smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove, Komanda međunarodnih vojnih snaga i Kosovska policija.
Kovčeg s posmrtnim ostacima predsednika Kosova izložen je u ponedeljak u predvorju Skupštine Kosova, a počast preminulom predsjedniku prvi su odali kosovski premijer Bajram Kosumi, čelnik Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Seren Jesen-Petersen (Søren Jessen) i čelnik Kancelarije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Goldberg (Philip Goldberg).
Počela je penatestodnevna nacionalna žalost.
Do četvrtka, za kada je sahrana zakazana, ne rade škole, a na dan sahrane neće raditi ni jedna ustanova, organizacija ni preduzeće.
Kosovski mediji najavljuju da će sahrani predsednika Kosova prisustvovati visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) i posrednik Ujedinjenih nacija na pregovorima o statusu Marti Ahtisari (Maarti), ali te vesti još nisu zvanično potvrđene.
Britanska agencija Rojters (Reuters) je javila, pozivajući se na izvor blizak Kabinetu predsednika Kosova da će Ibrahim Rugova po sopstvenoj poslednjoj želji biti sahranjen na groblju palih boraca, Oslobodilačke vojske Kosova.
XS
SM
MD
LG