Dostupni linkovi

BRISEL


Komesar Evropske unije za pitanja prosirenja Oli Ren izjavio je
u Briselu nakon sastanka sa Haskim tuziocem Karlom del Ponte, da je prekid pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa Srbijom i Crnom Gorom svakako jedna od alternativa ako izostane puna saradnja Beograda s Hagom .
“Ako ne vidimo brzi napredak u saradnji sa Haskim sudom to bi imalo krajnje negativne posljedice za pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju izmedju Evropske unije i Srbije “ istakao je Ren.
Karla del Ponte je novinarima nakon razgovora sa Renom ponovila uvjerenje koje je ranije iznijela i Visokom predstavniku Havijeru Solani, da se general Ratko Mladic "pod zastitom dijela vojske nalazi u Srbiji".
“Trazim od Evropske unije da nam snazno pomogne kako bi se Beograd obavezao da izruci Mladica i sve ostale bjegunce. Nadam se da ce to biti ucinjeno i uvjerena sam da je pomoc koju mogu dobiti veoma znacajna.”
Karla del Ponte je takodje napomenula da je saradnja vlasti u Podgorici sa Tribunalom u Hagu veoma dobra i potpuna i da se tako moze ocijeniti i saradnja vlasti Bosne i Hercegovine , ukljucujuci i Republiku Srpsku.
XS
SM
MD
LG