Dostupni linkovi

Desetogodišnje traganje za istinom


Žana KOVACEVIC, Erduan KATANA

Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, zatražio je od Vlade RS-a da formira komisiju koja će utvrditi imena osoba odgovornih za nestanak pukovnika Avde Palića u julu 1995. godine. Vlada RS-a oglušila se na odluku Doma, a potom i Komisije za ljudska prava, a kojom je bila obavezna dostaviti sve informacije o sudbini nestalog pukovnika Palića.

Ovo predstavlja ozbiljnu opstrukciju pravde, a gospođi Palić su uskraćena osnovna ljudska prava da sazna istinu o sudbini svog nestalog supruga, naglasio je Ešdaun:

“Upravo sam poslao pismo premijeru Bukejloviću u kojem tražim od Vlade RS- da formira Komisiju koja će realizovati još uvijek neispunjeni zaključak odluke i tamo gdje je potrebno prikupiti sve infornacije kako bi se krivično gonile sve osobe odgovorne za nestanak pukovnika Palića. Komisija za ljudska prava pozdravila je ono što je otkriveno do sada i, uz još samo mali napor, moguće je saznati potpunu istinu veoma brzo. Želim da politički predstavnici RS-a budu potpuno svjesni svoje odgovornosti o ovom predmetu. Jutros sam zatražio od premijera Bukejlovića, ministra Matijaševića i glavnog tužioca RS-a da imenuju svoje lične predstavnike. Oni snose direktnu odgovornost za ovo. Ministar Radovanović će također imenovati svog predstavnika u ovoj komisiji, koja bi rad trebala okončati za tri mjeseca.”

Ešdaun je naglasio da osim vlade RS-a postoje i drugi nivoi vlasti u BiH koji ignorišu odluke Doma i Komisije za ljudska prava u slučajevima nestalih osoba:

“Prema mojim informacijama, postoji oko 16 odluka Doma za ljudska prava slične prirode, koje se odnose na nestale osobe, a koje se ignorišu već neko vrijeme, uključujući tu, naravno, i Vladu Federacije u predmetu Srba nestalih u Sarajevu. Ovakava situacija je potpuno neprihvatljiva i organi vlasti BiH moraju pokazati mnogo veću ozbiljnost u poštivanju sudskih odluka, a posebno Doma za ljudska prava. Primjerak ovog pisma koje sam poslao premijeru Bukejloviću uputit ću i premijeru Hadžipašiću, kako bih ga podsjetio da i Vlada Federacije nije dostavila informacije koje je tražio Dom za ljudska prava.”

Daglas Dejvidson, šef Misije OSCE-a, najavio je da će ova organizacija sa velikom pažnjom nastaviti nadgledati provedbu ovih 16 odluka koje treba realizovati.

*****

Šta se desilo sa pukovnikom Avdom Palićem, oficirom Armije Bosne i Hercegovine, nije poznato ni više od 10 godine od njegovog nestanka. Avdo Palić bio je ratni komandant Žepe, zaštićene UN-ove zone u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, koju su u julu 1995. godine osvojile snage bosanskih Srba.

Pukovnik Palić vodi se kao nestao od 27. jula 1995. godine., nakon što je u vrijeme intenzivnih borbi sa snagama bosanskih Srba u Žepi otišao na pregovore sa predstavnicima Vojske RS-a o evakuaciji preostalih civila iz Žepe u prostorije UN-ovih zaštitnih snaga i uz njihove sigurnosne garancije.U prisustvu UN-ovih vojnika i promatrača, vojnici Vojske RS silom su odveli pukovnika Palića u smjeru komandne pozicije načelnika Glavnog štaba Vojske RS, generala Ratka Mladića, i od tada mu se gubi svaki trag.

Esma Palić, supruga Avde Palića, već 10 godina uporno pokušava da sazna šta se desilo sa njenim suprugom. Neposredno nakon rata, ona je nadležnim institucijama u RS-u uputila zahtjev da joj se kaže šta se desilo sa njenim suprugom, ali nikada nije dobila nikakve informacije o tome:

“Da vam kaže, njihov odgovor, sve do Doma za ljudska prava, bio je da oni nikada nisu čuli za Avdu Palića, da oni njega, zaboga, nikada nisu uhapsili, da oni nemaju pojma da je ta osoba postojala itd.”

U januaru 2001. godine Dom za ljudska prava BiH naredio je vlastima RS-a da provedu potpunu istragu o sudbini pukovnika Palića od dana njegovog nestanka i plate odštetu njegovoj supruzi Esmi Palić.

Vlasti RS imale su tri mjeseca da provedu odluku Doma za ljudska prava, ali su one samo krajem 2001. godine platili odštetu gospođi Palić od 65.000 maraka.

Ni posljednju odluku Doma za ljudska prava, iz oktobra prošle godine, vlasti RS nisu ozbiljno shvatile, kaže portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

“Drugog oktobra 2005. godine Komisija za ljudska prava je vlastima RS produžila rok za još tri mjeseca kako bi prikupili podatke o sudbini pukovnika Avde Palića, koji je nestao u julu 1995. godine. Nakon razmatranja posljednje informacije koju je dostavila Vlada RS-a, Komisija za ljudska prava je zaključila da Vlada RS nije ispoštovala odluku koja ju je obavezala da dostavi sve dostupne informacije u vezi s ovim slučajem.”

Gospođa Palić ipak se nada da će nakon današnje odluke Visokog predstavnika konačno saznati šta se desilo sa njenim suprugom:

“Ova odluka Visokog predstavnika o formiranju komisije govori o nekakvom ozbiljnijem shvatanju jačeg faktora u ovoj državi, a to je OHR, odnosno Visoki predstavnik, da ovo pitanje konačno riješi. Ja se nadam da će biti riješeno.”

Ukoliko ni tada ne sazna o njegovoj sudbini, kaže, neće odustati i ići će dalje. Po istom predmetu, gospođa Palić je prije dvije godine zaštitu svojih prava zatražila i od suda u Strazburu.
XS
SM
MD
LG