Dostupni linkovi

Bacanje prašine u oči


U akciji specijalnih jedinica policije RS, uključujući i alpinističku, kojom je rukovodio direktor Policije Dragomir Andan, pregledane su pećine, vojni objekti i druge zanimljive lokacije u širem rejonu Žepe. Prvi čovjek entitetske policije objašnjava:

“U posljednje vrijeme smo došli do određenih obavještajnih podataka da se jedan od dvojice najtraženijih haških optuženika nalazi na prostoru Žepe i planine Veliki Žep. Mi smo išli u tragove tih obavještajnih podataka.”

Nezavisni analitičari se pitaju: zašto u tom području? Naime, Žepa se nalazi u blizini Crne Rijeke gdje su podzemni objekti u kojim je tokom rata bilo komandno mjesto Ratka Mladića. Ovo područje je već temeljito pregledano u akciji međunarodnih snaga i pod stalnom je prismotrom. To jedan bjegunac nikada ne bi izabrao za sigurno skrovište, navodi Nerma Jelačić, “Balkanske istraživačke mreže”:

“Nijedan od podataka najvećih svjetskih institucija koje tragaju, ne ukazuju u posljednjih par godina na to da se general Mladić nalazi na teritoriji BiH, tj. na teritoriji RS-a. I sami zvaničnici RS-a do samo prije par sedmica su insistirali da se general Mladić ne nalazi na njihovoj teritoriji. I odjednom sada dobili smo jednu veliki akciju, sa dosta medijske pažnje - i to na rejonu koji logistički uopšte ne upućuje na mogućnost da bi se general stvarno odlučio kriti između Han Pijeska i Žepe.”

Tanja Topić, analitičar iz Banje Luke, podsjeća na preciznu informaciju iz Tužiteljstva Haškog suda:

“Jasno je stavljeno do znanja i postavljeno pitanje i dilema zašto tražiti Ratka Mladića u BiH kad se sigurno zna da on nije u BiH, tako da to i objašnjava cijelu akciju hapšenja, koja je trebalo, zapravo, i u javnosti stvoriti neku vrstu privida, odnosno privida akcije, i ukazati da, eto, postoje napori i volja da se uhapse ovi glavni osumnjičeni za ratne zločine.”

Posebno su nezadovoljne članice Udruženja “Žene enklava Srebrenica i Žepa”, koje smatraju da u cijeloj operaciji nije bilo iskrenih namjera. Jedna od članica, Kada Hotić, kaže:

“Policija može da si i pravi kao da nešto kobajagi radi. Mislim, sve je to kamuflaža i premazivanje i nama očiju i svjetskoj javnosti. Jer, ako se neko hoće uhapsiti, onda niko neće znati za te događaje dok se ne dese. I dići prašinu oko toga, od tog nema ništa. To je samo da se obmanjuje javnost.”

U RS-u i u Federaciji građani, uobičajeno, imaju različita mišljenja i o ovoj akciji i uopšte onom što se preduzima na hapšenju raznih zločinaca. Zabilježeno u Banjoj Luci:

“Ja ne bih, mislim, volio da ga uhapse. Ja sam da se ne uhapsi. A sad šta će biti, ja ne mogu reći.”

“Moraju nešto raditi, ali ja mislim da ga uhvatiti nikad neće. Nikad. Dok je neba i zemlje. Nijednoga. Ni Karadžića ni Mladića. A oni nešto moraju raditi, to je - kao i sve.”

“Oni nisu ništa krivi, k’o ni mi ostali građani. Ništa, šta će.”

“Slobodno im recite - to su džabe hodali - da više to ne rade. Nek plate ljude dobro. A ovo što hodaju oni, ne mogu ga nikad uhvatiti.”

“Donekle vjerujem da bi moglo doći do toga, pa da se jedanput i ova zemlja oslobodi, ako su baš oni ti da smetaju daljem napretku ove zemlje.”

A ovo je anketa iz Sarajeva:

“Bacaju nam pepeo u poči, pobogu brate.”

“Šta mislim o tome? Pa, međunarodna zajednica da je htjela, uhapsila bi ih za godinu dana.”

“Ma to je sve farsa.”

“Ma isto, brate. Farsa od toga više se pravi. Trebalo je to davno odraditi - i gotovo.”


Međunarodne organizacije, prije svega Evropske mirovne snage, o svemu su obaviještene, ali nisu imale aktivnu ulogu. Na pitanje može li govoriti o rezultatima posmatračke misije, portparol EUFOR-a, Džems Tomas, odgovara ovako:

“Ne mogu jer još nisam razgovarao s timom za nadgledanje, ali kao što svi znate - ko god je jučer bio gonjen, nije pronađen.”

Policija RS je zvanično saopštila: akcija je protekla bez incidenata, nije bilo povrijeđenih. Ali ni uhapšenih.
XS
SM
MD
LG