Dostupni linkovi

Ninova nagrada za roman "Semolj zemlja"


U konkurenciji 110 romana koliko je tokom 2005. godine objavljeno u Srbiji i Crnoj Gori i posle nekoliko krugova glasanja članovi Ninovog žirija opredelili su se za roman “Semolj zemlja”, novosadskog pisca Mira Vuksanovića. Izbor za 51. Ninovu nagradu bio je neizvestan do samog kraja, a najozbiljniji konkurent Vuksanoviću za ovu nagradu bio je David Albahari za roman “Pijavice”. Tesnu prevagu odnelo je ipak Vuksanovićevo delo koje je zajedno sa ranije objavljenom “Semolj gorom” čini jednu veću celinu. Kako je objasnio predsednik žirija Petar Pjanović, u ovim romanima koji su na samoj granici ermanenskog oblika, specifičnim sredstvima dočaran je jedan svet u iščezavanju.

“Mitski svet, jedan bivši epski prostor sa arhajskog dubinom, krcat tragičkim simbolima, dakle, daleku izvornost i snagu same zemlje i postojanja, roman čuva i gradi u rečima i jeziku, a uskraćuje u pričama i likovima. Roman ‘Semolj zemlja’ Mira Vuksanovića sjedinjuje vrline tradicije i prošlosti sa savremenošću i novim poetičkim mogućnostima, što ga izdvaja iz ovogodišnje produkcije.”

Neposredno po saznanja da je dobio ovogodišnju Ninovu nagradu, pisac Miro Vuksanović dao je za Radio Slobodna Evropa prvu izjavu:

“Ja se u ovom trenutku nalazaim u autu i putujem u Beograd jer sam neposredno obavešten da mi je pripala Ninova nagrada za “Semolj zemlju” i svakako da u ovom trenutku jesam obradovan ali malo i zbunjen jer takva jedna, takvo priznanje obavezuje šta će čovek u kojem trenutku da kaže. Meni se čini da bi bilo bitno izdvojiti činjenicu da je Ninova nagrada učinila toliko da mi u našoj književnosti dobijamo više romana nego što bi ih inače bilo. Ukoliko ta nagrada koja postaje jedna vrsta književne institucije obavi jedan takav posao i priprema ono što bi se moglo nazvati antologija romana srpske knjižvnosti, onda ono obavlja veliki posao jer mi imamo antalogija ostalih književnih žanrova i to na hiljade, međutim, još nemao antalogiju romana. Ovo je nešto što je blizu tome i svaki čovek čija se knjige, čije se ime u tome nađe mora biti zadovoljan”.

Svečano uručenje nagrade Miri Vuksanoviću biće obavljeno 19. januara u bogaradskom Aero klubu. Pored diplome redakcije NIN pobedniku će pripasti i 6000 evra u dinarskoj protivrednosti.
XS
SM
MD
LG