Dostupni linkovi

Srbija se neće mešati u pravila


Savetnik premijera Koštunica Vladeta Janković u izjavi Radiju Slobodna Evropa kaže:

“Što se tiče Demokratska stranke Srbije, a ja jedino u njeno ime mogu da govorim, mi smo mišljenja da se ne treba ni na koji način neposredno mešati u referendumska zbivanja u Crnoj Gori. To prepuštamo Evropskoj uniji odnosno Venecijanskoj komisiji kao ovlašćenom telu Evropske unije, i sad je reč samo o tome da treba protumačiti taj stav 39 iz izveštaja Venecijanska komisije koji može biti shvaćen ovako ili onako. Tamo se zaista spominje 40 odsto od upisanih u biračke spiskove, ali se takođe kaže da je praksa u svetskim razmerama da to bude 50 posto. Znači taj stav je dosta dvosmislen i mislim da će se zapravo prava odluka tu negde prelomiti.”

Zoran Lutovac, savetnik predsednika Borisa Tadića:

“Za koji god se procenat dogovore crnogorska vlast i opozicija to će biti prihvatiljivo za crnogorsko društvo, za crnogorsku političku scenu, prema tome biće prihvatljivo i za Beograd i za Brisel, i tu nema nikakvog spora. Tu nije problem u procentu, tu je stvar u dogovoru o onome što će biti prihvatljivo za sve tamo i mislim da je priča o procentu pre svega izvedena priča, a da je procedura, način na koji će se doći do procenta ključ stvari i da će biti prihvatljiv svakako i za Beograd i za Podgoricu.”

Lutovac obajašnjava da Venecijanska komisija ne govori izričito o procentima koji se očekuju. Evropska unija pre svega preporučuje dogovor crnogorska vlasti i opozicije čiji će rezultat biti prihvatljivi procenat.

“Evropska unija je, pre svega Venecijanska komisija, navela razne primera ali je njena suštinska sugestija u tome da vlast i opozicija sednu za pregovarački sto i utvrde pravila igre koja nisu sporna.”

Vladeta Janković kaže da ne zna da je neko iz Beograda insistirao da procenat mora da bude 50 plus jedan i naglašava:

“Ako legitimna većina birača donese odluku da Crna Gora bude nezavisna, onda ćemo sesti, razgovarati o pitanjima iz sukcesija i pitanjima prosto prirode budućih odnosa, kakvi će oni biti, da li će oni biti neka vrsta specijalnog aranžmana, ali ono što mogu da vam kažem sa uverenjem jeste da to sigurno neće biti nikakav savez nezavisnih država što je predlog na koji srpska Vlada i sve srpske institucije nisu spremne da pristanu.”
XS
SM
MD
LG