Dostupni linkovi

Propala policijska potraga


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS nisu pronašli u današnjoj akciji u širem području Žepa nijednu osobu koja se nalazi na listi Haškog tribunala. Ova akcija, koja je započela jutros oko 4.00 sata a završena oko 16.00 sati, protekla je bez incidenata, a imala je za cilj provjeru informacije da se u tom rejonu nalazi jedan od najtraženijih haških optuženika, saopštio je portparol direktora Policije RS, Radovan Pejić:

“Policija RS je na širem lokalitetu Žepa i naročito na mikro lokacijama Velikog Žepa provjerila sve indicirane objekte u kojima se, prema informacijama koje su nam bile dostupne, trebao nalaziti jedan od najtraženijih haških optuženika. Traženi haški optuženik nije pronađen i pokazalo se da informacije s kojima smo raspolagali nisu tačne.”

Na pitanje da kaže da li je u ovoj akciji policija RS tragala za Radovanom Karadžićem ili Ratkom Mladićem, Pejić je odgovorio:

“Ne bih otkrivao identitet, ali jedan od njih dvojice. Međutim, cijenimo da su saznanja na terenu i informacije do kojih smo došli u ovoj akciji korisne i veoma upotrebljive za naredne planske aktivnosti i akcije u vezi sa izvršavanjem obaveza RS prema Haškom tribunalu.”

Pejić je također naglasio da je akcija pokrenuta na osnovu informacije koju je tokom vikenda Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavila jedna sigurnosna agencija BiH:

“Mi smo bili ubijeđeni da je to relevantna informacija i zbog toga smo tako brzo pripremili i izveli ovu akciju. Naravno, ni u jednoj policiji svijeta nije uobičajeno da mi kažemo to je ta agencija. Mi očekujemo da će se oni oglasiti u javnosti - šta i kakve informacije su nam dostavili.”
XS
SM
MD
LG