Dostupni linkovi

Nova privođenja i poternice


Izvođenjem pred istražnog sudiju Okružnog suda u Beogradu troje bivših prinudnih upravnika Mobtela, Branislava Anđelića, Tatjane Rakas i Dušana Đorđevića, postupak protiv njih izašao je iz faze policijskog zadržavanja koje je trajalo 48 sati. U trenutku slanja ovog izveštaja, kako saznaje Radio Slobodna Evropa, troje osumnjičenih bivših prinudnih upravnika Mobtela nalazi se pred istažnim sudijom koji će nakon saslušanja odlučiti da li će biti pušteni na slobodu ili će im biti određen pritvor od 30 dana. Šef istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Branislav Todić:

“Priveden je ovaj Anđelić i javni tužilac piše zahtev za sprovođenje istrage, a privišće još dva lica i za njih će da usledi zahtev za sprovođenje istrage i sudije će onda polako da rade, a sudija posle odlučuje o pritovoru nakon saslušanja.”

Istovremeno, kako je javila agencija Beta, MUP Srbije raspisao je potragu za bivšim generalnim direktorom Mobtela Sretenom Karićem jer se nije odazvao pozivu na saslušanje. Karić je osumnjičen da je kao generalni direktor Mobtela utajio porez, a krivičnu prijavu protiv njega podnela je Poreska uprava Srbije. Pravni zastupnik Sretena Karića, advokat Zdenko Tomanović, o razlozima zbog kojih se njegov klijent nije odazvao na poziv za saslušanje kaže.

“Prvo zato što nije dobio nikakav poziv, drugo zato što je onemogućen a naravno želi, odazvaće se normalno ovom pozivu. Prema tome, nikakvih razloga za potragu nije bilo.”

U međuvremenu izvori bliski policiji potvrdili su da je spisak osumnjičenih proširen i da je podignuta krivična prijava protiv direktora Evropa osiguranja Branka Krstonošića, koji je osumnjičen za saizvršilaštvo u zloupotrebi službenog položaja. A povodom slučaja slučaj Mobtel u Beograd je na razgovore sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom stigao austrijski vicekancelar Hubert Gorbah. Podsećamo da su austrijske vlasti oštro reagovale na oduzimanje licence Mobtelu, a ministar za pivredu u Vladi Srbije Predrag Bubalo smatra da čitav slučaj neće poremetiti odnose dve zemlje.

“Nema nijedan razlog ako država se trudi da pokaže da je pravna država i da istera sve ono što nije legalno.”

Ekonomski ekspert Milan Kovačević, međutim ističe da Vlada u slučaju Mobtela nije najspretnije postupila i podvlači:

“Već je nastala određena šteta u očima potencijalnih stranih ulagača i drugih poslovnih ljudi u svetu i najvažnije bi sada bilo da se to povoljno rješi i da se problem otkloni da ta šteta ubuduće ne bi se događala.”

Istovremeno specijalni timovi beogradske policije za privredni kriminal nastavili su kontrolu poslovanja BK televizije zbog sumnje da je država oštećena za oko 700 miliona dinara. Visoki funkcioner G 17 Plus Miloljub Albijanic kaže da je BK televizija godinama zloupotrebljavala državni novac iz Mobtela i na ime sponzorstva za pojedine emisije mesečno dobijala više stotina hiljada evra.

“Imamo čitave anekse ugovora što se tiče funkcionisanja BK televizije i oni ozbiljno moraju da se zapitaju da li su učestvovali u tome da su finansirani od strane države a da na svojim kanalima zapravo prikazuju Pokret Snaga Srbije i pokušavaju na taj način da obmanjuju javnost.”

Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik BK televizije Bojana Lekić demantovala je vest da su računi te televizije blokirani. Inače ovu informaciju saopštila je agencija Tanjug navodeći da je do blokade računa došlo zbog činjenice da su poverioci počeli da naplaćuju dugove. Naposletku ono što je izvesno je da je RTV Studio B išključila predajnik BK televizije na palati Beograđanka zbog neizmirenih dugova. Direktor RTV Studio B Dragana Milićević tim povodom za naš program kaže:

“Pre tačno šest godina i četiri meseca BK televizija uselila se u deo prostorija televizije Studija B. Koristi struju televizije Studija B i sve što je potrebno za emitovanje programa sa palate Beograd. Za čitavo to vreme, BK televizija nije uplatila Studiju B ni jedan jedini dinar i mi smo uradili ono što smo morali, isključili smo predajnika BK televizije do izmirenja duga.”
XS
SM
MD
LG