Dostupni linkovi

Četiri Globusa za kauboje homoseksualce


Tradicionalni izbor najboljih filmskih i glumačkih ostvarenja, što ga svake godine organizira Udruženje stranih novinara akreditiranih u Hollywoodu, po pravilu se smatra neslužbenom najavom predstojeće dodjele Oskara, jer su dobitnci "Zlatnog globusa" najčešeće i budući osvajači nagrade Američke akademije za filmsku umjetnost.

Među velikim brojem nominiranih filmova, glumaca i reditelja, teško je bilo s većom sigurnošću predvidjeti imena najvećih favorita, ali kako je svečanost dodjele nagrada odmicala, jedan je film sve više bio u središtu pozornosti.

"Planina Brokeback" ("Brokebacke Mountain"), romantična priča o dvojici kauboja, homoseksualaca, dobila je četiri od ukupno sedam "Zlatnih globusa" za koje je nominirana. Reditelj filma je Ang Lee, koji se već proslavio vještim ekranizacijama djela, u rasponu od onih Jane Austine, do priča iz kineske mitologije za koje je dobio i više Oskara.

Filmski kritičar James Willson vjeruje da su sve nagrade filmu Ang Lee-ja zaslužene:

"Filmski kritičari, a glasalo ih je 55 iz cijeloga svijeta, vole Ang Lee-ja. Svi su pretpostavljali da će se to dogoditi. To je hrabar, vrijedan i divan film, čiji je autor čovjek koji se okušao u mnogo žanrova - od tajvanskih komedija, do filmova o hrani - a sad je napravio i svoj prvi western."

U pamćenju ljubitelja sedme umjetnosti još su sigurno prošlogodišnji film o Rayu Charlesu i uloga koju je ostvario Jamie Fox. Biografski film o još jednom velikom američkom muzičaru – pokojnom Johnyu Cashu, po svemu je sudeći vrlo ozbiljan favorit za ovogodišnje Oskare.

Film koji je naslovljen kao i jedan od Cashovih najvećih hitova - "Walk the Line" - dobio je tri "Zlatna globusa": kao najbolji muzički film, te za najbolju mušku i žensku ulogu – Joaqinu Phoenixu i Reese Witherspoon koji glume Johnya i June Cash.

"Zlatni globusi" za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu pripali su Georgeu Clooneyu za film "Syriana" i glumici Rachel Weisz za film "Constant Gardener".

Među televizijskim ostvarenjima, "Zlatni globus" za najbolju tv dramu dobila je serija "Izgubljeni" ("Lost"), a za najbolju komediju, serija "Očajne kućanice" ("Desperate Housewives").

Nakon svega viđenog, nema sumnje da je i noćašnja 63. svečanost dodjele "Zlatnih globusa" najbolji uvod u objavu nominacija za ovogodišnje Oskare. Koliko će se ovaj put podudariti filmski ukusi stranih novinara akreditiranih u Hollywoodu i članova Američke akademije za filmsku umjetnost, doznat ćemo 30. ovoga mjeseca kada će u Los Angelesu biti objavljene nominacije za Oskare. s
XS
SM
MD
LG