Dostupni linkovi

Švarc Šilinga čeka prljav posao


Švarc Šiling će biti vjerovatno jedno izvanredno rješenje za bh. građane, ali njega očekuje prilično balkanski prljavo-politički posao, kaže Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u, pred dolazak novog visokog predstavnika u BiH. U intervjuu za radio Slobodna Evropa Todorović inače govori o stepenu ostvarenja ljudskih prava u ovoj zemlji, o političkim igrama oko ustava, te o potrebi daleko snažnijeg nastupa nevladinih organizacija.

Sadik PAZARAC

RSE: Gospodine Todoroviću, po izvještajima domaćih i međunarodnih organizacija, stanje ljudskih prava u BiH se veoma sporo popravlja. Brojni su primjeri kršenja osnovnih ljudskih prava, a uz to veliki broj građana izložen je i diskriminaciji na etničkoj i vjerskoj osnovi. Može li se očekivati da će se to stanje popraviti u 2006. godini?

TODOROVIĆ: 2006. godine bi trebalo završiti sve one poslove koji nisu urađeni u proteklih desetak godina, odnosno, jedan manji broj pitanja povrata privatne imovine ostao je i dalje neriješen; također, pitanje održivog povratka je nešto čemu treba posvetiti pažnju; zatim, rekonstrukcija objekata koji su uništeni tokom rata u BiH, gdje ljudi žive zaista u katastrofalnim i neljudskim uslovima; također, ukidanje i prihvatnih cenatara, koji još postoje, iako se u javnosti malo o tome govori. Generalno gledano, mi očekujemo da će uspostavljanje vladavine prava u BiH u 2006. godini dobiti jedan novi impuls radom Državnog suda i kažnjavanjem lica koja su optužena za ratne zločine.

RSE: Kada je u pitanju funkcionisanje države i ustavnih odredbi, kako na to gledate?

TODOROVIĆ: Pa, očigledno je, i o tome se puno govori, da je Bosni i Hercegovini potrebna jedna reforma ili promjena ustava. Nažalost, politički lideri BiH nisu postigli potreban stepen dijaloga i spremnosti na dijalog, na kompromis, tako da nam i ovaj put vodeću ulogu u kreiranju ustavnih promjena na neki način rješavaju drugi - i šteta je što bh. politički lideri nisu uspjeli da nađu rješenja bez uplitanja međunarodne zajednice kada su u pitanju promjene ustava.

RSE: Nevladine organizacije u BiH bi mogle dosta toga učiniti da se poboljša cjelokpuno stanje, ne samo kad su u pitanju ljudska prava nego i socijalni i ekonomski položaj svih stanovnika u BiH.

TODOROVIĆ: Po meni, nevladine organizacije bi morale i trebale biti glasnije, govoriti glasnije o svim problemima koje građani imaju, počev od onih socijalnih, ljudskih prava - pitanje nezposlenosti, pitanje problema mladih, jednakosti polova i ugroženosti pojedinih grupacija stanovništva. Pogotovo mislim da nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima ili socijalnim pitanjima da bi morale biti daleko, daleko snažnije u svojim aktivnostima, sa jednim kritičkim, oštrim stavom, jer situacija u BiH je takva da zaista aktuelne vlade zaslužuju jednu vrlo oštru kritiku građana.

RSE: Krajem januara u BiH dolazi novi visoki predstavnik, njemački diplomata Švarc Šiling.

TODOROVIĆ: Mislim da mu neće biti veliki problem da bude uspješniji od prethodnog visokog predstavnika. A Švarc Šiling je veliki poznavalac BiH. On je u proteklim godinama uradio zaista jedan izvanredan posao kad su u pitanju povrat izbjeglih i rasljenih lica, jedna reintegracija bh. društva, jedan dijalog na lokalnom nivou. Mislim da je izvanredan poznavalac i pitanja ljudskih prava i problema ljudskih prava, tako da za nas sve u BiH njegov dolazak može biti zaista jedno ohrabrenje. Bilo bi svakako najbolje da nam niko nije potreban sa strane, međutim očigledno je da BiH će ipak još dugo vremena trebati jednu pomoć, podršku i angažman međunarodne zajednice, ne kažem jednu intevenciju, i mislim da je Švarc Šiling zaista jedno izvanredno rješenje, pogotovu što možemo očekivati da će iza njega u jednom punom kapacitetu stajati i njemačka politika, Njemačka koja je u ovom trenutku jedna od vodećih demokratskih zemalja u Evropi i po pitanju demokratije i po pitanju ljudskih prava, naravno i ekonomskih, vrlo snažna, tako da to za nas u BiH može biti jedna vrsta ohrabrenja. Ali, sa druge strane, ja mislim da će Švarc Šilingu ovo zaista biti najteži i najkompleksniji posao, jer vrlo brzo, ja očekujem da će se to desiti nakon nekoliko mjeseci, biće kritikovan sa svih strana od domaćih i lokalnih političara, koji će, nakon što uvide da Švarc Šilinga ne mogu uvesti u neke svoje lokalne političke intrige, biti razočarani i onda će određeni mediji, koji su u službi ekstremnih nacionalista, vjerovatno osuti salvu kritika na Švarc Šilinga. Prema tome, to će biti za njega jedan vrlo težak izazov, donekle čak jedan prilično balkanski prljavo-politički posao, ali ja mislim da za građane BiH, Švarc Šiling će biti vjerovatno jedno izvanredno rješenje zbog toga što je u proteklim godinama on upravo imao prilike da kontaktira sa građanima BiH, da vidi koji su osnovni problemi i vjerovatno da ima vrlo jasne ideje kako pomoći ovoj zemlji da izađe iz krize u kojoj se očigledno i danas nalazi.
XS
SM
MD
LG