Dostupni linkovi

Kriza zaoštrena prijetnjama Teherana


Vlasti u Teheranu danas su objavile da će prekinuti svaku suradnju s misijom UN za praćenje nuklearnih aktivnosti, ako sporni iranski nuklearni program bude iznesen pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Jednostrana odluka Irana da nastavi proces obogaćivanja urana u svojim nuklearnim pogonima dodatno je potakla zabrinutost Evropske unije i Sjedinjenih Država zbog sumnje da vlasti u Teheranu žele ovladati prozivodnjom atomske bombe. Odbijanje Irana da svoj nuklearni program stavi pod međunarodni nadzor navelo je čelnike Evropske unije da objave kako su dugotrajni pregovori s Teheranom propali:

"S obzirom na odluku Irana da zanemari međunarodna upozorenja i suradnju u preostalim otvorenim pitanjima, vjerujemo da je došlo vrijeme da se u ovaj problem uključi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda moglo bi razmotriti nametanje sankcija Iranu ukoliko vlasti te zemlje ne odgovore na međunarodne zahtjeve za stavljanjem svojih nuklearnih pogona pod punu kontrolu Svjetske organizacije i Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je danas i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je kako još uvijek ima nade za nastavak pregovora:

"Pozvao sam iransku stranu i zamolio za uzdržanost kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje situacije. Zatražio sam od Irana da se vrati pregovorima kao jedinom rješenju. Vlasti u Teheranu me uvjeravaju da su zainteresirane za nastavak ozbiljnih i konstruktivnih pregovora, ali u kraćem vremenskom rasponu nego li je to bilo prošli put, kada su ti pregovori trajali dvije i pol godine i nisu donijeli nakakav rezultat. Razgovaram sa svim stranama kako bih ih ohrabrio na nastavak pregovora. Namjeravam nastaviti te napore i moj će ured biti svima na raspolaganju."
.
XS
SM
MD
LG