Dostupni linkovi

Do rešenja kompromisom


Ne želim da prejudiciram rešenje budućeg statusa Kosova, ali želim da naglasim da će u tom procesu biti kompromisa, izjavio je u Prištini šef američke kancelarije Filip Goldberg. Prema njegovoj oceni, kompromis će biti potreban kako bi se stvorilo takvo okruženje koje će omogućiti normalan život manjina, posebno srpske. Stoga, kaže Goldberg, neophodno je da kosovske vlasti to objasne većinskoj albanskoj zajednici:

“Odluka o konačnom statusu biće doneta tokom procesa, a kompromis je potreban o raznim pitanjima kako bi se stvorilo okruženje za bolji život. Zato su žrtva i kompromis neophodni, a ustupak je posebno važan na lokalnom nivou u približavanju manjinama, posebno srpskoj zajednici.”

Prema rečima šefa američke kancelarije, kompromis znači da će se voditi razgovori o pitanjima koja se tiču zaštite manjina, što bi bio primer jednog liberalno-demokratskog okruženja:

“Kompromis znači da nijedna strana neć dobiti sve što želi i zato je važno da ljudi to shvate.”

Sa druge strane, premijer Bajram Kosumi je izjavio kako će svi komprimisi biti postignuti s ciljem stvaranja države Kosovo. Američki diplomata i ostali diplomatski predstavnici u Prištini razgovarali su sa premijerom Kosumijem o prioritetima vlade Kosova u 2006. godini. Kosumi je rekao kako će se Vlada posebno koncentrisati na status, ispunjenje standarda i ekonomski razvoj. Predstavnici Evropske unije su istakli da će ova godina biti veoma važna, kako za Kosovo tako i za zapadni Balkan.
XS
SM
MD
LG