Dostupni linkovi

Iransko pitanje pred Vijećem bezbjednosti


Britanski ministar inostranih Poslova Jack Straw najavio je da će evropska "trojka" za pregovore sa Iranom koju, pored Britanije, sačinjavaju još Francuska i Njemačka, zatražiti od Međunarodne agencije za nuklernu energiju hitno razmatranje daljih aktivnosti u vezi s odlukom iranskih vlasti da nastave svoj nuklerani program.

“Vrlo je vjerovatno da će Iran biti prijavljen Vijeću bezbjednosti UN-a", izjavio je Straw uoči današnjeg sastanka "trojke", nagovještavajući time mnogo oštriji, nego do sada, evropski stav prema Iranu.

SAD su saopštile da iranski lideri prkose volji međunarodne zajednice i služe se izvrdavanejm i obmanama.

“Sada je izvjesnije nego ikada da će ovo pitanje biti proslijeđeno Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, izjavio je predstavnik američkog State Departmenta Sean McCormack, dok je potpredsjednik Dick Cheney najavio da će najvjerovatnije rješenje biti rezolucija kojom bi se Iranu mogle nametnuti međunmarodne sankcije.“

EU je u međuvremenu otkazala konsultativni sastanak sa iranskim zvaničnicima, koji je ranije bio zakazan za 18. januar, a nagovještena je i mogućnost potpunog prekida daljih pregovora o iranskom nuklearnom projektu.

Najviši iranski zvaničnici su osudili najnovije pritiske zapadnih zemalja na vlast u Teheranu i ocijenili ih “arogantnim pokušajem da spriječe iransku naciju da koristi najnovija naučna otkrića i pravo na nuklearni program”.

“Ja kažem tim silama da će iranski narod i vlada, koja je izabrana njegovom voljom, naći način da dođe do miroljubive nuklearne energije s ustrajnosti i razboritosti. S Božijom pomoći, mi ćemo staviti tu veoma dragocjenu energiju, u skoroj budućnosti, u službu daljeg razvoja iranske nacije. Mi smatramo da je nuklearna energija pravo našeg naroda i svi zakoni nam daju to pravo", odgovorio je na kritike iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad.

Britanska vlada je u međuvremenu najavila da će naredne sedmice u Londonu problem nastavka iranskog nukleranog programa razmatrati SAD, Evropska unija, SAD, Rusija i Kina. Zvanični Moskva i Peking, koji imaju stalno mjesto u Vijeću bezbjednosti, do sada su izražavali protivljenje prosljeđivanju slučaja iranskog nuklearnog programa Ujedinjenim nacijama, ali su poslednji postupak odmrzavanja nukleranih istraživanja kritikovale i jedna i druga zemlja. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da njegova vlada više ne isključuje takvu mogućnost, iako Iran, kako je napomenuo, ponovnim pokretanjem nuklearnih istraživanja nije prekršio međunarodne zakone u toj oblasti.
XS
SM
MD
LG