Dostupni linkovi

Slijedi zaokruživanje pobjede


Američki predsjednik George Bush kaže kako će ova godina biti godina u kojem će se najviše pažnje posvetiti jačanju oslonca na lokalne snage i jačanje ekonomije u Iraku. Paralelno pozvao je Iračane da se ujedine pod vođstvom nove vlade izabrane prošlog mjeseca. Veteranima američkih ratova izvan SAD, Bush je kazao kako očekuje više harmonije u zajedničkom radu:

"Institucije i način na koji se živi u Americi, novi su Iračanima, od strukture političkih partija do mirne koegzistencije. Zato ne bi trebali biti iznenadjeni ako se u Iraku dešavaju greške. No unatoč preprekama s kojima se suočavaju, Iračani su pokazali da mogu raditi zajedno u korist nacionalnog jedinjenja."

U 2006. godini, u Iraku Amerika ima tri glavna cilja. Cilj na političkom planu je jedinstvena iračka vlada i jačanje slobode. Na sigurnosnom planu - borba protiv terorista i sadamista, jačanje iračkih snaga sigurnosti kako bi preuzele sve veću odgovornost za uspostavljanje slobodnog društva i sigurnost svoje zemlje:

"Nastavit ćemo s obučavanjem iračke vojske i policije… Iračani sada trebaju bolju obavještajnu strukturu…No, policija je još uvijek u zaostatku za vojnim snagama. Zato ćemo prvo raditi na obuci specijalnih jedinica, zatim s graničnom policijom te na kraju s lokalnim policajcima. Nedavno su otkrivene zloupotrebe ovlasti od strane iračke policije. To je neprihvatljiva praksa i irački su se lideri obavezali da iskorijene tu praksu. Mi moramo učiniti sve da policija shvati da je njena zadaća osigurati mirnu i sigurnu zemlju, a ne vraćati se starim običajima uzimanja pravde u svoje ruke", kazao je Bush.

"Rat protiv terorizma počeo je 11. septembra 2001. Tada smo prihvatili nove odgovornosti i mi ćemo u tom ratu pobijediti", kazao je Bush, koji je naglasio da američka borba za slobodu u Iraku predstavlja model za ostatak Bliskog istoka.

“Proširili smo nadu u demokratiju i slobodu u cijeloj regiji, za generacije koje dolaze", kazao je američki predsjednik, dodajući da američke snage neće biti povrgnute 'umjetno nametnutim rokovima za povlačenje', ali da će se njihovo povlačenje odvijati u skladu sa situacijom.

Bushovi govori organizirani su u vrijeme kada ankete pokazuju pad popularnosti predsjednika: podržava ga svega 40 posto ispitanih. Amerikanci su, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, frustrirani pogibijama američkih vojnika i nesposobnošću da su zaustavi krvoproliće.
XS
SM
MD
LG