Dostupni linkovi

HDZ zbog predsjednika na čekanju


Politički odbor Evropske narodne stranke odlučio je zamrznuti status posmatrača HDZ BiH u Evropskoj narodnoj stranci dok se ne riješi pravosudni postupak protiv predsjednika Dragana Čovića, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik HDZ-a BiH, Miroslav Relota. Na jučerašnjoj sjednici u Briselu, kako dodaje Relota, nije razgovarano o problemima unutar HDZ-a, niti je zatraženo povlačenje Dragana Čovića sa mjesta predsjednika:

“Znači, ponavljam, ne radi se o nikakvom zahtjevu za njegovim povlačenjem, ne radi se o nikakvom zahtjevu za ponavljanjem sabora i ne radi se više o nikakvom zahtjevu o isključenju HDZ-a BiH iz Evropske pučke stranke.”

Relota je pojasnio kako je Politički odbor Evropske narodne stranke u zaključcima naveo kako će HDZ BiH biti u jednoj fazi mirovanja dok se ne riješi status predsjednika stranke, odnosno kako neće moći napredovati ka pridruženom članstvu u Evropskoj narodnoj stranci dok se ne okonča pravosudni postupak protiv Čovića:

“Moram kazati da je na jučerašnjoj sjednici bilo, nažalost, opet onih koji su inzistirali da HDZ BiH mora biti isključen iz Evropske pučke stranke, što se, evo, na našu radost nije dogodilo.”

Iako u vrhu HDZ- a ističu kako se u Briselu ništa spektakularno nije desilo, u izjavi glavnog tajnika Evropske narodne stranke, a što je potvrđeno isključenim članovima HDZ-a BiH, uz ostalo navodi se kako je odluka o zamrzavanju odnosa na snazi do odlaska Dragana Čovića i organiziranja novog sabora. Sve članice Evropske narodne stranke navodno su jednoglasno podržale ove zaključke, što znači trenutno prekidanje svih komunikacija članica Evropske narodne stranke i njihovih dužnosnika sa sadašnjim vodstvom.

Inače, podsjetimo kako je Evropska narodna stranka najjača evropska politička grupacija, čije su članice na vlasti u čak 18 evropskih zemalja. Predsjednici 11 stranaka su premijeri u 11 država Evropske unije, dok su ostale članice Evropske narodne stranke na vlasti u 7 zemalja izvan Evropske unije.

Iako HDZ-u BiH nije ukinut status posmatrača, zamrzavanjem odnosa stranka je izolovana do ispunjenja navedenih uslova. Reakcije Evropske narodne stranke bi vjerovatno bile i dramataičnije da Središnji odbor stranke na zadnjoj sjednici, uprkos očekivanju smijenjenih dužnosnika HDZ-a BiH, nije jednoglasno podržao aktualno vodstvo na čelu s Draganom Čovićem. Bez obzira na zaključke Evropske narodne stranke, smijenjeni dužnosnik HDZ-a Božo Ljubić, inače glavni protukandidat Draganu Čoviću na prošlim izborima, za naš radio potvrdio je kako je HDZ za njega završena priča, te nije isključio mogućnost da s istomišljenicima osnuje novu stranku.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG